Какво му отнема толкова много часове, за да създаде картина? За какво служи изкуството?

Това се е питал Минас Халаж (Minas Halaj), докато израства в дома си в Ереван, гледайки как баща му, художникът Самюел Халаж (Samuel Halaj) твори.

Още тогава, роденият през 1981 г. в Ереван, Армения, Минас започва собствените си търсения, които го отвеждат до класическото художествено образование – през 2002 г. завършва Държавната академия по изящни изкуства в Ереван, заминава за САЩ и там следва в University of Art, в Сан Франциско от 2004 до 2007 г.

Днес много от неговите картини са в частни колекции, включително на актьорите Джим Кери и Били Зейн. Първата самостоятелна изложба на Минас е в галерията на Трейси Парк в Санта Моника, Калифорния. Оттогава е участвал в много самостоятелни и групови изложби. Работата му е представена и в галерия „Сюзън Александър“ и в престижната „Саачи“ във Великобритания.

Но арменският художник казва, че още се пита същото. Някъде по пътя обаче, е разбрал, че му е нужен собствен художествен език, медии и техники.

Последната му серия творби – „Floral Mind“ го прави световно известен. Минас е открил колажа и смесените медии като свое изразно средство. Създава свой свят на текстуриране и наслояване, чрез които иска да постигне разговор. Слоевете в платната му са почти наративни, самият художник споделя:

„Колажът за мен е слоеве,

слоевете, които са живот или могат да бъдат нашите мечти; аз се опитвам да ги водя – откъм подсъзнанието ни до нашата реалност“.

Затова под букета, разцъфнал пред нечие лице в портретите на Халаж има слоеве с различни текстури, като художникът често започва с нанасянето на бетон и катран, а след това върху него лепи парчета от викториански рокли или други, предизвикали вниманието му материи, с които смята, че може да разкаже история.

Експеримент, непрестанно развитие и почти алхимични смесвания.

Това виждат критиците в работата му. Докато ние се възхищаваме на многопластовите внушения и на идеята на Минас зад тях: „Вярвам, че във всяко лице живее друг човек. Ето защо моето изкуство се основава на идеята „правя изкуство, за да разбера кой съм“

По-късно художникът добавя, в специално изявление на официалния си уебсайт:

„Можете да обсъждате и спорите за изкуството вечно. За мен всичко е абстрактно и взаимозаменяемо. Всичко опира до това как гледаш на нещата“

Floral Minds: колажи разказват истории с наслояване

“ Butterfly # 2 “ 2018, Oil mixed media on panel, 26×22 inches

A post shared by Minas Halaj (@minas_halaj) on

“ Butterfly “ 2018, oil, mixed, media on panel, 28×26 inches.

A post shared by Minas Halaj (@minas_halaj) on

“ Constructed “ the opening is tomorrow February 1 th 6-9 pm ! See you there !!!

A post shared by Minas Halaj (@minas_halaj) on

A post shared by Minas Halaj (@minas_halaj) on

The opening night with some friends !!! @billyzane @minas_halaj

A post shared by Minas Halaj (@minas_halaj) on

Снимки: Minas Halaj в Instagram

Повечето ни читатели намират статията за необикновена. А ти?
  • удивителна (13%)
  • вдъхновяваща (13%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (13%)
  • гореща (13%)
  • щура (13%)
  • необикновена (25%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук