"Приказки от тоалетката" на Франц фон Байрос: еротични илюстрации

„Не може да има неморалност в изкуството. Изкуството е винаги свещено“

В думите  на Огюст Роден е вярвал, в не по-малка степен, Франц фон Байрос (28 май 1866 – 3 април 1924 г.). Роденият в Загреб, тогава част от Австро-Унгария, художник е известен най-вече със скандалните си „Приказки от тоалетката“ (Erzählungen am Toilettentische).

Автор е на над 2000 еротични илюстрации и гравюри в стил ар нуво, голяма част от които показват австрийското общество със щипка ирония, а жените – като силни, овластени, пълноправни участници в любовното общуване, изпитващи искрено удоволствие от него.

На 17-годишна възраст Байрос взима приемния изпит във Виенската академия на изкуствата (която по-късно ще завършат и Климт, и Егон Шиле) и скоро се смесва с елегантно общество в австрийката столица. Става член на кръга приятели на Йохан Щраус (син) и през 1896 г. се жени за първородната му дъщеря Алис.

На следващата година семейството се мести в Мюнхен и през 1904 г. Байрос изнася първата си самостоятелна изложба в града, преминала с голям успех. От 1904 до 1908 г. често пътува до Париж и Италия изучавайки тамошните образци на изкуството.

Завърнал се във Виена, се чувства непознат, а публикуваните през 1907 г. „Приказки от тоалетката“ му носят скандална популярност и дори водят до правен прецедент. През 1911 г. Франц фон Байрос е изгонен от Мюнхен заради еротичните си гравюри.

Въпреки това принадлежащия към декадентското движение в изкуството художник не се отказва от идеите и естетиката си. Продължава да използва еротични теми и фантасмагорични образи, а графичният му стил става му става все по-елегантен и изтънчен.

Художникът умира във Виена през 1924 г. от мозъчен кръвоизлив.

Не така сме си представяли гравюрите от края на 19 век – като комбинация от готическата естетика, игриво рококо и изящно ар нуво…

Приказки от тоалетката на Франц фон Байрос

Снимки: wikimedia, публично достояние

Споменатите в статията художници, завършили същата академия:

Еротичните скици на Густав Климт

Егон Шиле: “Да ограничаваш един артист е криминално престъпление. Това е като да убиеш новородено” (еротични рисунки и автопортрети)

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (27%)
  • вдъхновяваща (7%)
  • любопитна (7%)
  • забавна (7%)
  • гореща (7%)
  • щура (20%)
  • необикновена (7%)
  • плашеща (13%)
  • обезпокоителна (7%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук