След като се насладихме на възстановените версии на много любимите „Париж, щата Тексас“ и „Криле на желанието“ на Вим Вендерс, в рамките на 22-рия София Филм Фест, споделяме добра новина (в тази посока) и за българското кино.

"Парчета любов" заживява нов живот

Култовият български филм „Парчета любов“ заживява нов живот

Сред знаковите събития в програмата на 22-рия София Филм Фест попада единствената прожекция на първия български изцяло реставриран и дигитално възстановен филм – „Парчета любов“ на режисьора Иван Черкелов, с което ще бъден старт на пролетния семестър на „Европейско кино за учащи“.

Това е първият успешен опит в България за възстановяване на филм от близкото минало, зад който застава и ИА „Национален филмов център“. В основата на идеята и нейната реализация са Рали Ралчев – оператор на „Парчета любов“ и още един оператор – Иван Тонев (Арс Диджитал Студио), който в случая е продуцент на дигитализираното копие на филма.

Негативът на филма е почистен, обработен и подготвен за сканиране от г-жа Красимира Борисова и г-жа Лили Тонева. Със съдействието на БНФ е изпратен за сканиране в Берлин. Там е сканиран в 2К резолюция и е върнат в България. С подкрепата на Доли Медия Студио (ДМС) е извършена цялостна реставрация на копието, цветни корекции и дигитализация на звука. След това филмът е мастериран в ДМС за прожекции на DCP. За първи път копието беше показано на фестивала в Лион и впоследствие на фестивала „Златна Роза“ във Варна.

Операторът Рали Ралчев, участвал в процеса по дигитализирането на „Парчета любов“, уточнява:

„Възстановяването на филми и прехвърлянето им на цифров носител е истинско повторно раждане за съответната творба, която задължително минава и през повторна постпродукция.“

Парчета любов“ е един от знаковите филми на режисьора Иван Черкелов – разказът е за три млади двойки, които живеят заедно и поддържат близки взаимоотношения. Постепенно връзките помежду им започват да отслабват и приятелите изпитват отрицателни емоции един към друг. Само Ана се опитва да разнищи лъжите, вината и страха сред тях, но смъртта ѝ дава тласък на необратим процес…

Ролите са разпределени между Ивайло Христов, Александър Трифонов, Валентин Маринов, Люба Русева, Ирина Черкелова, Жорета Николова, Самуел Финци и др. Сценарист и режисьор е Иван Черкелов,  зад камерата е Рали Ралчев, премиерата на филма е на 22 май 1989 година, а неговата реализация е дело на Студия за игрални филми „Бояна“ – Творчески колектив „Дебют“.

„Парчета любов“ може да гледате на 29 март, от 18:30 часа в Дом на киното.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук