"Седем дни от живота на Симон Лаброс" в Театър 199

Не знаете как да се справите с разгневения си партньор?

Или изпитвате затруднения да се изразявате? Или искате хората да ви забелязват по-често? Или пък искате изобщо да не ви забелязват?

Симон Лаброс има отговор за вас! Както и театър 199 „Валентин Стойчев“, който ни зарадва с втора, любопитна премиера за този сезон (за предишната – Class от Чарлс Еверед, поставена за първи път на европейска сцена от Владимир Пенев вече ви разказахме тук).

Седем дни от живота на Симон Лаброс

В пиесата на известната съвременна канадска авторка Карол Фрешет „Седем дни от живота на Симон Лаброс“ ще видите трима силни светлооки актьори.

Тигран Торосян е оптимистичен, енергичен, разнообразен и чувствителен в ролята на Симон. Натали на Йоана Буковска-Давидова е загадъчна, примамлива, пулсираща с някакво особено излъчване отвътре.

Димитър Живков е Лео, обгърнат от тъмен, поетичен облак, който крие в себе си заряд готов да се взриви. Стилиян Петров е сред най-интелектуалните и запленяващи наши режисьори. С вещина той създава космос от сценичното пространство, в сърцевината на който се крие първородната искра на човешката вселена.

Режисьор на смелия театрален проект е Стилиян Петров, а автори на красивите сценография и костюми – Венелин Шурелов и Елица Георгиева.

Снимки: Гергана Дамянова

Симон Лаброс е талантлив човек, но по някаква причина не успява да печели от многото си разнородни дарби. Той полага неимоверни усилия да предложи най-различни, изненадващи услуги, за каквито никой никъде не се е сетил. И въпреки че убеждава всеки в способностите си, по някаква причина хората не са готови да заплащат за неговите проницателни проекти.

Симон Лаброс се опитва да изгради един нов, необикновен, различен свят, разгърнат пред очите ни в седем дни. Свят, в който играта заема своето централно място на авансцената на живота. Играта, която спасява. Играта, която възвишава. Играта, която ни разкрива цялата палитра на нашето съвременно, обречено, комично и объркано човечество. В смелото си начинание Симон въвлича приятеля си, черногледия поет Лео и красивата, неочаквано необичайна Натали

„В началото бе Симон. Симон беше безработен. Слънцето грееше, птичките чуруликаха, всички надежди изглеждаха възможни. Сутринта на първия ден нивото на безработицата е 10,4%, нивото на лихвите също. Симон си помисли, че ако това е съвпадение, то си е истинско съвпадение и сигурно днес ще има късмет.“

За авторката на „Седем дни от живота на Симон Лаброс“

Карол Фрешет е едно от най-известните и значими имена на съвременната канадска драматургия. Театралният път на родената през 1949 г. в Монреал авторка започва през 1973 г. когато получава дипломата си по актьорско майсторство от Националната школа за театър.

Веднага след това тя се включва в трупата на „Театр де Кюизин” в родния си град. Пиесите на  Карол Фрешет се ценят високо както в страната ѝ, така и по света. „Четирите смърти на Мари“ (1998) е отличена с наградата на генерал-губернатора на Квебек, а постановката на английската версия на пиесата, реализирана в Торонто получава наградата „Флойд С. Чалмърс”. За приноса си за развитието на театъра през 2001 г. Карол Фрешет става лауреат на най-престижния канадски приз в областта на драматургията „Елинор и Лу Симинович”. През същата година на театралния фестивал в Авиньон получава и наградата, присъждана от френската Асоциация на драматурзите.

За „Седем дни от живота на Симон Лаброс” (1999) критиката отбелязва:  „С хумор и свежи попадения, тази интелигентна, жива и изпълнена с неочаквани обрати комедия, се подиграва с така обичаната в Америка поговорка „Когато искаш – можеш”. Другаде пише: „Единственото утешение в тази история за раните, които малко по малко ни разяждат и разрушават, е

въображението, което ако не ни дава сила, то поне прави света ни по-красив”.

Премиерата  на „Седем дни от живота на Симон Лаброс“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ е на 28 октомври от 19:30 часа. Следващите дати са 10 и 25 ноември.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук