носете шарени чорапи и ще бъдете възприемани като по-интересни, по-надеждни, по-успешни

Случвало ли ви се – насред важна работна среща, погледът ви да попадне върху шарените чорапи на събеседник? Обзе ли ви чувство на симпатии към него?

Науката си има обяснение за това, както и за десетките ползи, които носят „щурите“ чорапи на дръзналите да ги обуят.

По-успешни

Изследователи и психолози смятат, че мъжете и жените, които избират цветни чорапи пред традиционно смятаните за „делови“ черни, сиви и тъмно кафяви тонове, са възприемани като по-интересни, по-надеждни, по-умни и по-предпочитани за съвместна работа.

Изследване, публикувано в научното издание Journal of Consumer Research представя доказателства в полза на това, че хората смятат за по-компетентни не конформистите в сравнение с конформистите.

Или с други думи, по-склонни са да доверят лидерството на личности, които си позволяват да излизат извън общоприетите рамки, отколкото на такива, които спазват всички правила и условности, но пък точно затова лесно се поддават на социален натиск и отстъпват от вижданията си.

„От наблюденията си можем да предположим, че при определени условия, поведение, несъответстващо на общоприетото може да бъде много по-полезно за хората, отколкото усилията им да се впишат в рамките.

Особено, когато несъответствието (като в случая с шарените чорапи) изглежда умишлено“, смятат изследователите Силвия Белеса, Франческа Джино и Анат Кинан от Харвардския университет.

Изборът на дрехи често диктуват не само начина, по който останалите ни виждат, а и собственото ни възприятие за нас самите. Според проучване, проведено в Northwestern University от социалния психолог д-р Адам Галински какво носим може да повлияе на това как мислим.

„Дрехите оказват системно въздействие върху тези, които ги носят“,

смята екипът на д-р Галински. С други думи носенето на определено облекло може да промени начина, по който мислим и действаме. А в случая на чорапите – колкото по-шарени, толкова по-уверени и склонни да поемаме рискове бихме се чувствали.

По-успешни е просто следващата стъпка. Направете я в щури, шарени чорапи!

Още обнадеждаващи проучвания:

Как да мислим по-бързо и да помним повече? Консумирайки “вредна” храна редовно!

Куркума – откъс от “Лечебните подправки” на д-р Бхарат Агарвал и Дебора Йост

Повечето ни читатели намират статията за забавна. А ти?
  • удивителна (9%)
  • вдъхновяваща (14%)
  • любопитна (18%)
  • забавна (27%)
  • гореща (14%)
  • щура (9%)
  • необикновена (9%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук