На 14 Февруари 2013 г. 1 милиард хора в 207 държави се изправиха и танцуваха, за да протестират против насилието срещу жени и момичета.

Тази година отново жени и мъже от целия свят ще СТАНАТ, ПРОТЕСТИРАТ И ТАНЦУВАТ за СПРАВЕДЛИВОСТ. Ние също ще го направим – за да се прекъсне веригата от насилие срещу жени и момичета в България.

1miliard-se-izpravyat

Фондация „Общество за справедливост“ съвместно с Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще се включат в глобалната инициатива „ЕДИН МИЛИАРД СЕ ИЗПРАВЯТ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ“ (ONE BILLION RISING FOR JUSTICE) на 14 февруари 2014 г. от 13.00 часа в София в салона на театъра (вход свободен).

Събитието ще обедини известни български женски и правозащитни организации, адвокати, университетски преподаватели, журналисти в дискусия по темата „Справедливост за жените в България“. Актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова, ще изнесат специално представление на част от спектакъла „МОНОЛОЗИ ЗА ВАГИНАТА“ на световноизвестната американска писателка и драматург – Ева Енслър.

На 14 Февруари 2014 вечерта от 19.00 часа ще се състои и 10-минутен танцов флаш-моб пред Съдебната Палата в София.

Песента на кампанията се казва „Да строшим ковите“ – продуцент Ева Енслър и V-Day, режисьор Тони Стробел, текст – Тена Кларк, музика – Тена Кларк и Тим Хейнтц и с участието на известната танцьорка и хореограф, Деби Алън.

А ако се питате защо в Театър 199 – малко предистория, с която можем да се гордеем:

Какво представлява глобалната кампания ONE BILLION RISING?

Тя е инициирана от движението V-Day на американската писателка и активистка Ева Енслър. В България нейните две световно известни пиеси „Монолози за вагината” и „Доброто тяло” са поставeни на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев” – смело за времето си решение, което има своите последствия за театъра. През 2001 г. правителствени чиновници заплашват да спрат „Монолози за вагината“ заради използването на “нецензурен език”.

Авторката на култовата пиеса "Монолози за вагината" Ева Енслър с част от екипа на българската постановка - режисьора Галин Стоев и актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова

Авторката на култовата пиеса „Монолози за вагината“ Ева Енслър с част от екипа на българската постановка – режисьора Галин Стоев и актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова

Тогава самата Ева Енслър гостува в България, по покана на българската правозащитничка Марияна Кацарова и Театър 199 под ръководството на неговия тогавашен директор, Валентин Стойчев, за да изрази подкрепата си към театъра и да се включи в първата акция на движението V-Day, организирана у нас.

Събитието събира жени активистки от всички Балкански страни в София на акция против насилието и в подкрепа на българската постановка на “Монолози за Вагината”.

Тук може да се насладите на кратък филм с уникални кадри от събитията, посветени  на кампанията в 207 страни миналата година. Премиерата на лентата се състоя на Филмовия фестивал Сънданс през януари 2014 г. (Сънданс е основан от Робърт Редфорд, който подкрепя движението OBR и V-Day)

–––––––

Тъй като местата в театъра са ограничени, молим всички, които желаят да присъстват да потвърдят това до 12 февруари 2014 на билетната каса на Театър 199 „Валентин Стойчев”, откъдето могат да се получат пропуски за събитието. Работно време на касата: 09:30 до 19:30 часа, тел: 02 987 8533; e-mail: tickets@theatre199.org

Инициативата е подкрепена от водещи български женски, правозащитни и хуманитарни организации като Фондация “Асоциация Анимус”, Български Хелсинкски Комитет, Български Червен Кръст, Съвет на Жените Бежанки, Български Център за Джендър Изследвания, Български Адвокати за Права на Човека, „Без Насилие“, Фондация „Ресурсен Център Билитис“, Ассоциация ИМАГО, TimeHeroes и други (пълният списък с имената на участващите и подкрепящи събитието организации ще бъде обявен тук допълнително).

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (3%)
  • вдъхновяваща (27%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (3%)
  • гореща (20%)
  • щура (7%)
  • необикновена (20%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук