18-ото издание на „София филм фест“ (Sofia International Film Festival) отново ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. През 2014 г. фестивалът е „пораснал“ дори още повече – с интересна програма, включваща около 160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 17-те си издания, Киномаратонът на годината е събитие със сериозни заявки и за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.

Любопитна новост са билетите, с които София филм фест ще е по-близо до вярната си, а и нова, публика от всякога. Те ще бъдат „на една ръка разстояние“ от нас – в магазини, книжарници, барове, бензиностанции и на много други места, които не очакваме. Всеки билет ще съдържа уникален код, с който ще може да запазим своето място за избрана прожекция онлайн или чрез оператор (по телефона).

sff2014

Акцентите на СФФ 2014

За 12 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. За първи път в програмата са включени филми от Китай, Индия, Грузия и Палестина. Сред потвърдените филми са още творби от Великобритания, САЩ иРусия.

Към момента програмата включва:
Лоното” (The Fold) – Великобритания, реж. Джон Дженкс
Дубровски” (Dubrovskiy) – Русия, реж. Кирил Михановски и Александър Вартанов
Жирафада” (Giraffada) – Франция-Палестина, реж. Рани Масала
Късметът на лъжеца” (Liar’s Dice) – Индия, реж. Гиту Мухандас
Неподчинение” (The Disobedient) – Сърбия, реж. Мина Джукич
Задънена улица” (Trap Street) – Китай, реж. Вивиан Цю
Падаща звезда” (Stella cadente) – Испания, реж. Луис Миняро
Ментол” (Menthol) – САЩ, реж. Микан ван Хов
Срещи на сляпо” (Blind Dates) – Грузия, реж. Леван Когуашвили

За 11-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън (JAMESON SHORT FILM AWARD) за български късометражен филм. От години тази награда провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми, а в не малко случаи – и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова. Голяма част от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на многожество престижни международни кинофоруми.

sff-2014

София Филм Фест се открива официално на 6 март в Зала 1 на НДК с ексклузивна прожекция на най-новия филм на Стефан КомандаревСъдилището”, копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. Звездата на сръбското и европейското кино Мики Манойлович ще бъде специален гост на София Филм Фест 2014. Той изпълнява една от главните роли във филма на Командарев.

Още един много специален гост потвърди присъствието си на фестивала през март – легендата на чешкото кино Иржи Менцел ще представи у нас най-новия си филм „Дон Жуановците” и ще бъде удостоен със званието „Доктор Хонорис Кауза” от ръководството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Закриването на международната конкурсна програма ще бъде на 15 и 16 март също в Зала 1 на НДК с премиерите за България на дългоочакваните „Гранд хотел Будапеща“ на Уес Андерсън и „Великата красота“ на Паоло Сорентино.

В „Киното днес – майстори” по традиция се включват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват  заглавия като „Мьобиус” на Ким Ки-дук, номинираният за чуждоезичен „Оскар” и носителят една награда и пет номинации от Европейските филмови награди, както и на две награди от Берлинале ’13 „Краят на омагьосания кръг” на Филип Грьонинген, най-новите филми на Джафар Панахи („Спусната завеса”), Агнешка Холанд („Горящият храст”), Сали Потър („Джинджър и Роза”), Дейвид Макензи („Към звездите”), Сардра Нетелбек („Последната любов на г-н Морган“), носителят на специална награда на журито от Венеция ’13 „Жената на полицая” на Филип Грьонинг, както и „Хиляди пъти лека нощ” на Ерик Попе, който получи Специалната голяма награда на журито в Монреал ’13.

В програмата „Киното утре – открития” ще представим филма на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън „Руини”, получил специална награда на журито в програмата „Хоризонти” на Венеция ’13, „Натюрморт” на Уберто Пазолини, „Спящи кучета” на Флорин Рамаекерс с продуцент Яна Георгиева, филма „Нашите малки различия” на Силви Мишел, „Параджанов” на Серж Аведикян и Олена Фетисова, „Географът си пропи глобуса” на Александър Велединский, който беше награден като най-добър филм на фестивала „Кинотавър”, още един руски филм – „Горчиво!” на Жора Крижовников, както и новия филм на Том Шовал „Младежи”, с три награди от филмовия фестивал в Йерусалим и четири номинации на Израелската филмова академия за 2013 година.

По традиция в рубриката „Ново българското кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2013 и около 8 български документални премиери. Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а в партньорство с „Домейн Бойар” за трета поредна година е програмата „Кино и вино”.

Както винаги, в рамките на София Филм Фест и София Мийтингс ще ви очакват различни изненади.

Кои ще бъдат 12-те претендента за наградата Jameson Short Film Award?
Кои режисьори ще представят лично филмите си в София?
Кои ще бъдат членовете на международните журита?
Какви съпътстващи програми ще бъдат представени?
Кои ще бъдат носителите на Наградата на София?

Отговорите на тези и много други въпроси ще откриете на сайта на фестивала www.siff.bg

София Филм Фест ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Одеон, Синема Сити, Сине Гранд и Евро Синема.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук