1

За „музикалната галактика от реге“, както сам я нарича, си говорим с Kappa Irie – един от най-отдадените организатори и изпълнители на реге музика в България.

Зад псевдонима му се крие Irie (произнася се ‘айри’) – трудно преводима дума на ямайски диалект, която се използва за означаване на чувството да си в мир със себе си; и Kappa, от първото му име – Кирил.

Всъщност се крие много повече – любов и отдаденост на реге музиката, културата и ценностите, които идват с нея, както и много труд по провеждане на събития в България – с чужди и родни изпълнители.

Няма как да си затворим очите за факта, че изглеждаш различно. С какви реакции се сблъскваш на улицата?

Реакциите са много и от всякакъв тип… Направо, чудя се понякога да не взема да предизвикам и ядрена реакция в система. Като цяло реакциите на зрелите хора са сдържани, тези, които не са светнати, за какво иде реч, просто се подсмихват под мустак, някои въздъхват така шумно, че ги чуваш, а трети откровено ми се мръщят в лицето и даже веднъж една баба се прекръсти профилактично пред мен… Абе чувствам се яко-специален, но това идва без да го търся повярвайте ми. С времето се научаваш да не обръщаш внимание на тези неща…за да запазиш себе си.

Едни от най-честите и „най-любимите“ ми реакции идват при близките ми срещи, от репресивен вид, с господата под пагон. Тия в метрото, всички трябва да ме знаят вече. И на камери, и по стаички, а пък в тези техните мазни тефтерчета с проверени лица сигурно съм отбелязан през всяка седмица на месеца, а през всеки две страници ще се открие и точното ми описание, дрехите и формата на странната ми шапка.

Както и да е… Аз всъщност исках да разкажа наистина за най-приятните реакции – тези на малките деца и бебенцата, в техните очи се оглеждам без страх – те не лъжат, не са корумпирани и винаги ми се усмихват в крайна сметка – ето това е безценното! I’m so happy дето чичо Pharell Williams пее по 24 часа в денонощието ;-)

2

За какво те питат хорта? За реге културата, за ямайската музика… или просто за „странната“ ти прическа?

Излиза, че преди всичко българинът е много загрижен за хигиената си, защото на мнозинството това им идва като първа тема на разговор. Това, когато скъсим дистанцията с някого. А пък тези които ми подвикват отдалеч, обикновено ме оприличават на великия Робрърт Неста Марли (той ще навърши, сега на 6-ти февруари, точно 69 години), но те му викат само Боб Марли и стигат до там с артистичните си познания в графата реге музика. Други просто викат: „Много яка шапка пич“!

Ако трябва да сме песимистично честни, масата не се интересува от културната и духовна страна на нещата. Не си дава сметка кое е мода, кое е фетиш, кое е начинът на живот, който изповядваме. Много от хората тук в България, а и навсякъде, си падат най-вече по зрелища и панаири и им е мега-забавно да коментират другите отстрани, без да се оглеждат сами в себе си. Когато те гледат отстрани, те не търсят себе си у теб, ако ме разбирате… те сочат с пръст. Ако не си клоунът, за когото те припознават на пръв поглед, ако вземеш да им говориш за философските неща и да се опиташ да им покажеш смисъла, ами губиш ги… не си им интересен повече, но при всички положения за масите си оставаш палячо, ама те помнят с добро. :-)

И все пак, ако трябва да разкажеш на някой „непосветен“ за музиката, която те вълнува и културата, която идва с нея, какво би му казал?

Има и такива хора, които имат желание да знаят повече за философията за Раста, признавам, даже забелязвам подем в обществото и то при младите души, надявам се, че е благодарение на пропагандата, която една шепа наплетени хора излъчваме чрез самите себе си ежедневно в продължение на последните 10 години.

На тези хора, непосветени, но с желание да знаят, бих им казал всичко, което знам за музикалната галактика от реге, бих им казал за слънцата като Боб Марли, Бъни Уейлър и Питър Тош и за безбройните други знайни и незнайни звезди. Бих им разказал за идеите за свобода, братство и равенство на Маркъс Гарви, и за думите на JAH RAS TAFARI, които призовават да не се прави разлика по цвят на кожа и цвят на очи…бих им разяснил кой е ТОЙ – Хайле Селасие I и кои са Орелът, Драконът и Мечката в света ни.

Има ли мода в регето? Разкажи ни за последните течения, по-различните изпълнители…

Регето не се влияе от модата, то налага стандарти. Регето е нещо над модата и винаги ще остане… Регето е бунт и революция, промяна и възход, затова винаги ще е модерно да има и реге в цялата работа, просто защото е състояние на духа.

С три английски думи (а може и да не са точно английски думи): everlasting, everfaithful, eversure! Новата вълна от съзнателни изпълнители като Chronixx, Kabaka Pyramid, Dre Island и много други редом с тях е вече тук, а посланията им са доста настъпателни, адекватни и адаптирани към модерното общество. Предават ни древното знание, но са екипирани с костюми от ново поколение и вярвам, че ще пребъдат и ще успеят да достигнат до сърцата на много души!

А ти какво слушаш в момента? Направи ни playlist от 10 любими парчета!

3

Реге в България. Как се случва това?

Случва се. Регето се случва навсякъде в момента. Чрез музиката наречена реге се пренася образа и посланието на Раста и виждаме Неговите проявления в почти всички краища на света – От Ямайка, Африка, Америка, през Океания, Азия и Европа, регето се случва от години и в България.

Може да се каже, че вниманието на младите у нас се обръща към този жанр, за първи път чрез творчествата на артисти като великия Гошо Минчев и след това на комиците от Замунда Банана Бенд. И все пак, от 2004 г. насам, нещата стават по-сериозни и се поставят на по-високо ниво. В България пристига Джулиан Марли за концерт в НДК и същевременно се формира и нашето лъвско семейство Zionlionz Soundsystem, което поставя основите на реге сцената в България.

Вече 10 години групата ни от приятели инвестира време и средства, за да спомагне за изграждането на сцени, фестивали и клубни изяви на международни и местни реге артисти, чрез което да носи позитивни вибрации за масите. За десетилетие + доста над 500 събития зад гърба си, сме горди и щастливи от факта, че корена на развитието не пресъхна, а даже напротив постоянно подължава да дава нови плодове .

Особено щастливи сме от факта, че вече има и стабилно ядро от родни артисти, който са толкова талантливи и самостоятелни, че успяват да се самопродуцират и издават в тези преходни времена. Сега няма да изброявам имена, но голяма част от тях представих в песните по-горе, не само, за да не пропусна случай да ги промотирам за пореден път, но и наистина защото са ми любими, защото са ми приятели и защото подкрепям това, за което се борят, защото тяхната битка е и нашата битка. Zionlionz Massive – we come to conquer with peace and love!

4

Подготвяте се за едно от най-важните реге събития на годината. Покани ни!

Разбира се, заповядайте! Февруари е месецът на Боб Марли! Както казах по-горе, той става на 69 и Zionlionz ще си спретнат традиционното радостно реге-джъмборе.

Апропо, тази традиция стартирахме още през 2007 г. и от тогава всяка година правим събитие в чест на реге апостола Робърт Неста Марли. Почти винаги този празник посрещаме с жива музика и участието на български артисти, които посвещават част от своя сет в памет на големия Tuff Gong (прякор на Марли).

Без компромиси и изключения, тази година датата ни за този светъл ден е 8 февруари, пада се събота, а мястото е столичният клуб MAZE. Срещу скромен вход ще можете да чуете и видите на живо младата реге група One Soul, а гост вокалисти ще им бъдат нашите международни приятели и артисти Michael Fleming а.к.а Lexus от Америка и капитан Curtiz Melody от Тринидад и Тобаго. Елате и няма да съжалявате, както пее Боб във Jammin’ – джемът ще е як, и искаме да го споделим с вас!

poster

Тук може да се насладите и на музиката, която прави самият Kappa Irie:

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (15%)
  • вдъхновяваща (34%)
  • любопитна (12%)
  • забавна (7%)
  • гореща (7%)
  • щура (10%)
  • необикновена (15%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук