Откриването е на 17 септември от 18:00 часа, а куратор на изложбата е Мария Василева

С изложбата на Константин Златев – “Peace by peace”, Галерия Структура започва новия сезон. Тя е първото самостоятелно представяне на художника след завръщането му в България през 2022 г. В нея са включени кинетични инсталации, скулптури, обекти, принтове и видеодокументация. Заглавието е парафраза на английския израз “piece by piece” (в превод – част по част, стъпка по стъпка). То коментира смисъла на всяко малко действие, което би отдалечило човечеството от глобална военна катастрофа. 

Константин Златев се занимава с проблемите на насилието като израз на политическа доминация, териториално преразпределение, икономически фактори или религиозни конфликти от доста време, като изследва различните му проявления през епохите. Представената колекция е създавана в периода след 2010 г. и носи общото название „Ахимса (Не наранявай)“.

Основната концепция произтича от наблюдението, че човечеството влага най-добрите си технологични ресурси и научни усилия в изобретяването на оръжия

и методи на агресия, които неизбежно водят до самоунищожение“, според авторът.

Създадени от части, наподобяващи на военен арсенал, произведенията коментират проблема с въоръженото насилие в обществото и заплетената сложност на световната оръжейна индустрия и търговия.

За изложбата Константин Златев се вдъхновява и от серията творби „Търговски мъниста“, занимаващи се с историческото минало и като че ли с неизбежната повторяемост на събитията. Броеницата от железни бомби “Prayer Beads” („Молитвени мъниста“), 2016, най-добре илюстрира посланието на изложбата и се превръща в знак на разрушената вяра, изгубените илюзии и напразните молитви. 

“The Last Gun” („Последното оръжие“), 2012, е механо-роботична флейта, създадена от деактивирана пушка и промишлени компоненти. Цевите на пушката са превърнати в двойна флейта, на която се свири със сгъстен въздух. Инсталацията представя графично, а след това и музикално възхода и падението на световни военни конфликти в периода от 1989 до 2022. Флейтата е програмирана да свири мрачна мелодия за всяко увеличение на въоръжени конфликти и оптимистична мелодия за всяка година, в която конфликтите намаляват. Работата е изпълнена със съдействието на Костадин Илов и Велина Русева.

Замисълът на серията “Trade Beads” („Търговски мъниста“) се основава на историческото значение на мънистата и използването им като мощен инструмент по време на търговията с роби и колонизацията на Новия свят. Скулптурите правят паралел към търговията с оръжия днес, като съвременен инструмент за влияние върху политическите и икономическите доктрини.

Произведени в Европа, декоративните стъклени мъниста са използвани между 16-ти и 20-ти век, за да осигурят безопасното преминаване на изследователи и търговци, главно през Африка и Америка. Те са разменяни за хора, слонова кост, злато и други стоки, желани в Европа. Едни от най-скъпите са мънистата Millefiori – уникални, красиви и търсени по целия свят. „Аристократът“ на търговските мъниста е венецианската розета, изобретена през 1480 г. от Мариета Баровие. Получава се от куха стъклена пръчка, която има модел на звезда с дванадесет лъча и обикновено е бяла, синя и керемидено червена. Това мънисто е изпратено до френските западноафрикански колонии, до Индия и Америка и оттогава се е разпространило по целия свят. Розетите са желани в продължение на много векове поради тяхното разнообразие и интензитет на цветовете, нито едно от които не може да бъде намерено в материалите, достъпни за местното население на колонизираните нации.

В “Trade Beads” Константин Златев търси корените и най-ранните примери за търговия с оръжие. Той поставя антични мъниста от венецианско муранско стъкло в патрондаши или имитира бомби и гранати, създавайки скулптури, напомнящи формите на съвременните оръжия. Творбите повдигат въпроси за степента, в която аспектите на търговията с оръжия поддържат неоколониалните структури в днешната епоха. 

Изложбата може да бъде видяна от 17 септември до 12 октомври. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук