На 14 и 15 юни ще се проведат летните „Литературни срещи“. Темата им този път ще бъде „Литература и спорт“ и, закономерно, Срещите ще са преобладаващо на открито и с активно спортуване в три (съвсем близки една до друга) точки на Борисовата градина от страната на ж.к. „Изток“: Слънчевата градинка, One More Park Bar и Национален тенис център. Сред значимите срещи с писатели и интересните дискусии, в рамките на два дни публиката ще може да общува директно, отблизо и спортувайки заедно с различни автори. Събитията от цялата програма са със свободен достъп и публиката е поканена на всички тях.

Програмата на Литература и спорт


𝟏𝟒 юни, петък


𝟏𝟖:𝟑𝟎 – Национален тенис център, Борисова градина

„Честна игра: за каузите и политиките в литературата и спорта“
▪ Приятелска тенис среща с:
Магдалена Малеева – тенисистка и екоактивистка
Васил Терзиев – кмета на София
Яна Генова- заместник-кмет на София по „Култура, образование, спорт и младежки дейности“
доц. д-р Бойко Пенчев – литературоведът, поет и преподавател
Модератор на разговора Манол Пейков

𝟐𝟎:𝟎𝟎 – One More Park Bar, Борисова градина
Разговор с Крис Клийв (Великобритания)
Модератор: Лора Ненковска

Крис Клийв е роден и живее в Лондон. Той завършва психология в престижния Бейлиол Колидж в Оксфорд. Автор е на четири романа, издадени на български от издателство ICU. Освен книгите „Възпламеняване“, „Другата ръка“, „Злато“ и „На смелите се прощава”, Крис Клийв пише и разкази. Дебютният му роман „Възпламеняване“ е адаптиран като филм, а вторият му роман, „Другата ръка“ или “Little Bee” в Америка, е №1 бестселър в класациите на New York Times с над 2-милионен тираж. Между 2007 г. и 2010 г. списва регулярна рубрика, посветена на децата и родителството (Down with the Kids), в Guardian. Носител е на престижни литературни награди. Историята в най-новата му книга „Злато“ е посветена на две професионални колоездачки. Романът проследява запознанството им от времето на програмата „Елитни надежди“, когато са на деветнайсет, до навечерието на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., което е и реалното събитие, вдъхновило романа.

Вълнуващ откъс ви очаква тук:


𝟏𝟓 юни, събота – Слънчева градинка, Борисова градина
𝟏𝟎:𝟎𝟎 – 𝟏𝟕:𝟎𝟎 / Спортен полуден с писатели
▪ Публиката е поканена да се включи във всички активности в деня


𝟏𝟎:𝟎𝟎 Литературно ориентиране
Начална точка: езерото „Ариана“
Финална точка: Слънчевата градинка

Между изходната и крайната точка на бягането, хората ще трябва да открият пет места в Борисова градина, свързани с литературата. Първите трима финиширали ще получат книга и тениска от фондация „Прочети София“. Всеки, който е любопитен към този спортно-литературен лабиринт от координати и насоки, може да се включи напълно свободно и без предварително записване.

𝟏𝟏:𝟎𝟎 Бързи тенис (на корт) срещи с писател – на основния корт на Националния тенис център
През годините фондация „Прочети София“ е правила различни видове лични срещи с писатели и поети. Този път това ще бъдат „Бързи тенис срещи“ – и на корт, и на маса.
Едва 9 души ще могат да играят тенис на корт с поетите и литератури теоретици Бойко Пенчев, Камелия Спасова, Стефан Иванов. Мястото на срещите ще бъде Национален тенис център от 11:00 ч. Между сетовете ще има въпроси и коментари за връзката между спорта и литературата. Нужно е предварително записване, само за хората, които биха искали да играят, всички други са добре дошли като публика.
С предварително записване: https://forms.gle/TZ3gQxB264QkcjgY9

𝟏𝟑:𝟎𝟎 Боксова демонстрация с Палми Ранчев
Слънчевата градинка

𝟏𝟒:𝟎𝟎 Шахматни етюди с Иван Ланджев
Слънчевата градинка

𝟏𝟓:𝟎𝟎 Бързи тенис (на маса) срещи с писател
Слънчевата градинка
Тези срещи се провеждат на същия принцип като тези на тенис на корт. Всеки може да гледа играта или да се запише, за да играе с писателите, поетите и драматурзите Иван Димитров, Зорница Христова, Мирослав Христов и Радослав Чичев –
С предварително записване: https://forms.gle/NsDVpMfAMKwtqLnz7

  • През целия ден на Слънчевата градинка ще има на разположение тенис маса, шах, боксова круша.
  • Очакват ни „литературни медитации“ със записи на откъси от произведения и стихове от участващите автори, както и други текстове, свързващи литературата и спорта.
  • Всеки може да донесе своя книга по темата, да прочете от нея на отворения микрофон и да сподели своето мнение или лична история.
  • Литературно-спортните коментари през целия ден ще бъдат от журналистката и културоложка Надежда Московска.

𝟏𝟓 юни, събота – One More Park Bar, Борисова градина


𝟏𝟖:𝟎𝟎 Дискусия: Кривата между литературата и спорта
▪ Участници: Боряна Ангелова-Игова, Иво Иванов, Камен Алипиев-Кедъра, Камелия Спасова
Модератор: Васил Лозанов
▪ Дискусия за допирните точки между спорта и литературата – за спорта като тема в литературата; за начините да се пише за спорт (биографии, очерци, статии, есета ); за гена на таланта – спортен или писателски; за мотивацията и представата за успех в спорта и литературата.

𝟐𝟎:𝟎𝟎 Разговор с писателите Иван Ланджев и Палми Ранчев
Модератор: Темз Арабаджиева

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община. „Литературни срещи лято 2024“ се реализират в партньорство с издателство ICU, One More Park Bar, Национална спортна академия и Sport Depot.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук