Проектите са реализирани в рамките на платформата e-valuation 4.0

На 17 юни в 18 ч. в София се откриват паралелни самостоятелни изложби на Райна Тенева и Аарон Рот в галерия Депо и на Вълко Чобанов, Марина Генова и Цветомира Борисова в галерия Харта. Озаглавеният “Мис Демокрация (не на политиката!)” проект на тандема Тенева & Рот и колаборацията на Чобанов, Генова и Борисова, носеща името “Драма Клас” могат да бъдат видяни до 30 юни. Проектите са резултат от работата им като стипендианти на платформата за дигитални изкуства e-valuation 4.0 на фондация “ДА ЛАБ”. 

Куратори на предстоящите експозиции и ментори в процеса на създаване на творбите са тримата основатели на “ДА ЛАБ“ – проф. Венелин Шурелов, д-р Галина Димитрова-Димова и Антони Райжеков.  

„Драма Клас“ e изложба, която се развива под формата на фиктивен курс за създаване на интернет съдържание. Глас на лектор ще преведе посетителите през редуващи се упражнения, заимствани от майсторски актьорски клас: релаксация, дихателни, говорни, двигателни, сетивни и тн.

Подведени от логиката на аудио наратива, скулптурни обекти символизират персонажи-актьори от записаната лекция, по време на която всеки от тях е претърпял своя възможна метаморфоза. Изложбата се осъществява със специалното участие на Димитър Шопов.

Вълко Чобанов, Марина Генова и Цветомира Борисова

Проектът “Мис Демокрация”(не на политиката!) заимства характера на дискотеката на 90те години  и предлага спекулативен разказ за едно патриархално преобръщане. Взаимовръзките между материалната реалност на 90-те години, политически новороденото общество и позицията на жената в него са опорните точки, върху които се изгражда инсталацията на Райна Тенева и Аарон Рот.

Третият стипендиант на e-valuation 4.0, Наталия Йорданова, ще открие своята солова изложба на 4 юли в галерия Аросита в столицата. 

e-valuation е платформа на Фондация „ДА ЛАБ“ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведения на български автори и тяхното представяне на професионалната сцена. Основните цели са професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.

На 18 юни в Гьоте институт „ДА ЛАБ“ организира семинар “Сътрудничество между наука и изкуство”, свързан с мисията на фондацията да развива дигиталните изкуства в България и подкрепя млади български артисти. Целта на семинара е да запознае българските артисти с успешни практики на сътрудничество с учени и експерти при създаване на интердисциплинарно творческо съдържание, а също и да ги свърже с международната сцена. Семинарът включва серия от лекции и презентации от австрийската кураторка и изследователка Клаудия Шнуг, както и кураторите Андрей Тудоз & Сибина Суру от Румъния, основатели на организацията Marginal, както и водещи институции от Европа, работещи в сферата на сътрудничеството между изкуство и наука, като Академия Шлос Солитюд – Германия, Медийния фестивал Шмиеде – Австрия,  украинският фестивал за медийно изкуство ТЕТРАМАТИКА, MADLab – Кипър и други. 

Дейностите по платформата e-valuation 4.0 се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Създаване“.

За артистите

Райна Тенева има магистърска степен по медийно изкуство от Университета по изкуства и дизайн в Карлсруе, Германия. В работата си тя предлага медийни наративи, които приемат инсталационна, филмова или перформативна форма. Те произхождат от художественото изследване на частни и публични архиви, намерен фотографски и филмов материал. Във времена на пост-истина, архивната материя предлага територия за поставяне на въпроси, свързани с паметта, (де)конструирането на идентичността и спекулации, насочени към бъдещето.

Аарон Рот е роден в Лос Анджелис (1998 г.), а в момента живее и работи в София. През 2021 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade school of Fine Art, Лондон. През 2022 г. заедно с Бояна Джикова и Викенти Комитски създават галерия „Пунта“ в София. Има самостоятелни изложби в изоставен супермаркет край Сточна гара – София, „FLUCA“, австрийския културен павилион и в галерия „Сариева“ в Пловдив.

Наталия Йорданова е интердисциплинарен визуален артист. Образованието ѝ включва магистърска степен от Института Сандберг в Нидерландия (2020), бакалавърска степен по изящни изкуства от Кралската художествена академия в Хага (2018), бакалавърска степен по фотография от Националната академия за театрално и филмово изкуство в България (2013) и Еразъм в CSM в Лондон (2017). Нейни произведения са показвани в международни изложби в Нидерландия, България, Белгия, Германия, Египет и Обединеното кралство. Участвала е в резиденции в Брюксел, Белгия, Цайц и Мюнхен, Германия и Кайро, Египет. 

Марина Генова, Цветомира Борисова и Вълко Чобанов са визуални артисти, които работят и живеят в София. Участвали са в самостоятелни и групови изложби в България и извън страната.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук