На 21 март от 19 ч. в новото пространство за алтернативно изкуство +Машина на ул. Индустриална 1 в София се открива третата изложба от поредицата „Изкуство с увреждания“. Настоящата експозиция е представена чрез потапящо преживяване благодарение на система от 17 проектора, които обливат цялото пространство с 3D проджекшън мапинг. Проектът наподобява миниатюрно издание на популярните през последните години музеи за дигитално изкуство, представящи чрез прожекции живота и изкуството на велики художници. 

В рамките на 4 дни, от 21 до 24 март, широката публика и посетителите със специални нужди могат заедно да се потопят в света на сетивата. Всяко ново издание на изложбата надгражда предходното с добавяне на нови предизвикателства към публиката, базирани на съзнателното пренасочване на функциите на човешките сетива. 

„В същото време всяка следваща проява се фокусира върху една конкретна група хора с дефицити и желанието ми за пълното им адаптиране към дигиталното визуално изкуство и възможността им да посещават изложби без ограничения. Настоящото издание цели да направи една дигитална, създадена чрез 3D проджекшън мапинг изложба, изцяло достъпна за незряща публика.“, споделя Полина Герасимова, автор на проекта. 

Предходното издание представяше селекция от 11 личности с изключителни постижения, сред които е и Хелън Келър, чрез специално създадени неонови кутии с илюстрациите им и адаптирани на брайл, видеа с жестомимичен превод и субтитри, както и проектиране на пространството за хора с двигателни проблеми. Също така имаше 4 пространства с предизвикателства на съзнанието (brain games), които даваха възможност на посетителите за четат брайл, да слушат музика чрез вибрация, да изпробват Музико – музикален инструмент с приоритет за деца с увреждания и да пробват да оцелеят 15 секунди без сетивата си.

Вдъхновителка на конкретното издание е Хелън Келър, която успява да се научи да говори без никога да е виждала устни и да е чувала глас. Въпреки глухотата и слепотата си, тя е обявена за един от най-влиятелните и уважавани личности на 20 век. Нейното състояние принуждава асистентката ѝ да измисли нов метод на комуникация, базиран върху наличните ѝ сетива – мирис, вкус и разпознаване чрез допир. Точно тези сетива всеки посетител има възможност да изпробва да свърже, за да получи цялата налична информация само чрез тях. 

„Изкуство с увреждания“ е откриващата изложба на новото пространство +Машина, посветено на авангардното изкуство и алтернативната култура. То е създадено от хората, които стоят зад Sofia Live Fest, SoAlive Music Conference и Sofia Live Club с цел да насърчава суровия, динамичен потенциал на младите артисти в областта на музиката и визуалните изкуства. Събитието във Фейсбук е на: https://fb.me/e/1XJZvDNXV 

Проявата е с вход свободен и предлага подробни звукови файлове за незрящите и субтитри за посетителите с нарушен слух. Пространството е достъпно и за хора със затруднено придвижване.

„Изкуство с увреждания“ взема голямата награда на “АртАкция” за изкуство с кауза през 2022 г. Настоящото издание се реализира с помощта на съмишлениците на автора на проекта Полина Герасимова и тяхната напълно безвъзмездна подкрепа.

Полина Герасимова е визуален артист и основател на „Полиформа“ – студио за визуални и интерактивни експерименти в областта на дигиталните изкуства и по-специално 3D мапинга. Наред с работата си в театъра и операта създава собствени аудио-визуални танцови пърформанси и интерактивни проекти. Последният ѝ проект, както тя самата казва, е всичко и нищо общо с това, което прави. Създава музикален инструмент с приоритет за деца с увреждания, наречен Музико. Любимо от всичко, с което се занимава, е Vj-стването на концерти и музикални пърформанси. След срещите си с хора с увреждания по арт фестивали и инициативи, Полина осъзнава, че иска да посвети част от времето си на създаване на проекти, достъпни за тях и същевременно запознаващи останалата аудитория със състоянието, постиженията и проблемите на тази немалка част от обществото.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук