На борда на „Адамант

Предстоящият 28-и международен филмов фестивал София Филм Фест (13 – 31 март 2024) ни подари новината за три от най-важните световни филма за 2023 година, които ще бъдат акценти в програмата на фестивала през март т.г. Това са носителят на „Златна мечка“ за най-добър филм от Берлинале 2023 „На борда на „Адамант“ на Никола Филибер, спечелилият награда на журито в Кан „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки и специалната награда на журито от Венеция – „Зелена граница“ на Агнешка Холанд.

„На борда на „Адамант“ е уникален документален киноразказ, който спечели сърцата на публиката и журито, както и престижната „Златна мечка“ в началото на отминаващата година. Неговият създател Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в цял свят, включително Британския филмов институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адамант“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациента, които – изненедващо за състоянието си, са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.

Паднали листа

Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, най-новият филм на финландския майстор Аки КаурисмакиПаднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан. Това е четвърта част от своеобразната кинопоредица, посветена на хората от работническата класа – „Сенки в рая“ (1986), „Ариел“ (1988) и „Момичето от кибритената фабрика“ (1990). Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият първата любов в живота си. Филмът е поредната възхитителна комедия на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. Романтичната история е поднесена в характерния за режисьора стил, с чар, който по никакъв начин не подкопава или иронизира вложените емоции. С номинации за европейски филм, режисьор и сценарий – Каурисмаки, актриса и актьор – Алма Пьойсти и Юси Ватанен, „Паднали листа“ е един от най-харесваните филми от членовете на ЕФА през 2023 година.

Зелена граница

На борда на „Адамант“ и „Паднали листа“ са сред селектираните творби за Наградата на публиката LUX 2024. Премиерата на „Зелена граница“ беше в конкурсната програма на Венеция – там на легендарната режисьорка Агнешка Холанд бе връчена Специалната награда на журито. Най-новата ѝ творба получи и отличието за най-добър филм Arca Cinema Giovani Award, наградата UNIMED за културно многообразие, призовете Premio CinemaSarà, Sorriso Diverso Venezia за най-добър чуждоезичен филм и наградата Leoncino d’Oro Agiscuola – Cinema for UNICEF.

Зелена граница“ бе трикратно номиниран и за наградите на ЕФА – за европейски филм, режисьор и сценарист. Противоречиво приета в Полша, мащабната копродукция проследява съдбата на семейство сирийци, което бяга от гражданската война в Сирия и заедно с учител афганистанец искат да влязат в Европейския съюз, без да подозират, че в опит да пресекат беларуско-полската граница, се оказват въвлечени в политическите машинации на властите в Беларус. В Полша съдбата ги среща с психоложката Юлия и младия граничар Ян. Събитията, които се случват, принуждават всеки от тях да се запита какво всъщност означава да проявиш човечност в извънредни обстоятелства…

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук