Новият филм на Паоло Сорентино, един от корифеите на съвременното италианско кино, ще ознаменува началото на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2024.

Италианско-френската продукция „Партенопа“, която се нареди сред номинациите за „Златна палма“ в Кан тази година, представлява пленителна неаполитанска драма – изящен трактат за магията на кинематографията.

По традиция тържествената церемония по откриване на Синелибри ще се състои на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата в присъствието на десетки изтъкнати гости. Непосредствено след нея зрителите ще се насладят на премиерната прожекция.

Историята е вдъхновена от мита за Партенопа, една от сирените в гръцката митология, чието име означава „глас на девица“.  Партенопа е и поетичното име на Неапол, родния град на многократно отличавания режисьор и сценарист Паоло Сорентино, който има в актива си „Оскар“, „Златен глобус“, БАФТА и четири награди на Европейската филмова академия само за трагикомичния шедьовър „Великата красота“ (2013). „Партенопа“ е седмият поред негов филм, номиниран за „Златна палма“.

Верен на темите, които го вълнуват, и на сатиричния си подход, сега Сорентино е създал хипнотичен филм с носталгична атмосфера – опияняващ размисъл за неумолимия ход на времето, за безсмислените флиртове и любовните блянове, за начина, по който виждаме хората и местата, и за тяхната непостижима същност. Партенопа е загадъчна и безгрижна наглед изкусителка, която се наслаждава на свободата и младостта си. Родената в Неапол девойка се отличава с неустоима красота и спира дъха на всеки срещнат. Тя знае, че „красотата е като войната – отваря всички врати“, но това не ѝ е достатъчно. Разговорите ѝ със застаряващи актриси, които според обществото вече не са в разцвета на силите си, разкриват природата на нейните собствени желания. Главната роля във филма е поверена на прелестната дебютантка Челесте Дала Порта. Партнират ѝ Гари Олдман, Стефания Сандрели, Луиза Раниери, Изабела Ферари, Силвио Орландо и др.

Между  10 октомври и 03 ноември, в рамките на десетото издание на Синелибри,  София и още шест български града ще празнуват тайнството на поезията и мощта на кинематографичното изкуство в компанията на множество специални гости – български и чуждестранни артисти от всички сектори на филмовата индустрия. Предстои да бъдат обявени екипите на журито в трите конкурса, всички кино-литературни премиери и съпътстващи събития.

Билетите за откриването и ексклузивната прожекция на „Партенопа“ са на цени от 16, 18 и 20 лв. в зависимост от местата в залата. Вече може да си ги набавим оттук.

„Съседната стая“ на Педро Алмодовар в зала 1

Церемония по награждаване и премиера на филма на 25 октомври

Първият англоезичен филм на безподобния киномагьосник Педро Алмодовар ще има ексклузивна премиера у нас броени дни след премиерата си във Венеция. Испанско-американската камерна драма е изключително поетична и просветляваща история за смисъла на живота и смъртта, за стойността на приятелството и емпатията в критични моменти. Главните роли  са поверени на две възхитителни актриси – Тилда Суинтън и Джулиан Мур.

„Съседната стая“ ще украси празничната церемония по награждаване на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2024. Тя ще се проведе на 25 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата в присъствието на престижното международно жури.

Адаптация по роман на Сигрид Нунес, филмът изследва противоречивата тема за евтаназията, но се усеща като апология на живота и силата на човешкия дух. Близки приятелки в миналото, с времето Ингрид и Марта са се отчуждили – едната се е отдала на писането, другата е избрала професията на военния репортер. След години двете се срещат отново при неочаквани обстоятелства. Вглеждайки се в отношенията помежду им, „Съседната стая“ рисува вълнуващ и провокативен портрет на нашето съвремие и неслучайно е номиниран за наградата „Златен лъв“. Както може да се очаква, носителките на „Оскар“ Джулиан Мур („Краят на аферата“, „Часовете“) и Тилда Суинтън („Орландо“, „Майкъл Клейтън“) са блестящ тандем.

Режисьор, сценарист, писател и продуцент, Педро Алмодовар има внушителен набор от киноотличия в кариерата си, в т.ч. „Оскар“, „Златен глобус“, „Сезар“, „Златна палма“, а през 2019 г. на фестивала във Венеция му беше връчена награда за цялостно творчество. Филмите му се занимават с проблемите на идентичността, приятелството, страстта, семейството и майчинството. Действието обикновено се развива на фона на определени социални и политически трансформации, героите са психологически достоверни, диалозите са пиперливи, а декорите и цветовете са истинска поезия. Алмодовар е майстор на сложните емоционални лабиринти и жизнеутвърждаващата мелодрама. Неотдавна на български език излезе неговият сборник с разкази „Последният сън“ – изкусна и многолика кратка проза, написана с кинематографична стегнатост, експресивност и тънък хумор. Фрагментирана автобиография на един оригинален творец, страстно отдаден на изкуството!

Билетите за националната премиера на „Съседната стая“ в зала 1 на НДК са на цени от 16, 18 и 20 лв. и тръгват  в  продажба на 3 септември.

Подробности за обичания фестивал може да следим на неговата уебстраница: www.cinelibri.com

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук