B000301_R1 006

По покана на галерия Синтезис гръцкият куратор Ираклис Папайоану ще гостува в София, за да представи изложбата „Невидими граници“ на Янис Пантелидис. Тя включва три серии на фотографа, обединени от темата за невидимите граници.

Невидими граници
Изложба на Янис Пантелидис
26 юни – 23 юли 2024 

Куратор: Ираклис Папайоану 

Откриване и тур в изложбата: 25юни, 18:30 ч. в присъствието на Янис Пантелидис и Ираклис Папайоану

Фотографията предлага своеобразен продължаващ дискурс за границите – рамката определя кои теми са включени или изключени, което често е решаващо за визуалната информация и мирогледа, които достигат до нас чрез кадъра. Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис вече петнадесет години разглежда темата за границите, превръщайки ги в свой невидим обект.

В серията „Нищо лично“ (2010­–2015) той броди из покрайнините на Солун и обрисува зоната, където градът започва да изчезва, както и различните функции на земите в нея.

B000770_R1_11_12 001

Във втората си серия „Неутрална зона“ (2016–2018) той обхожда периметъра на осемнадесет гръцки затвора, със специално разрешение от Гръцкото министерство на правосъдието, и документира фрагменти от конкретното място, където свободата и нейното отсъствие се срещат мълчаливо от двете страни на твърдо очертана линия.

В третата си серия „Гранични линии“ (2018–2024), авторът разглежда географските граници, които делят съседни държави, като изследва различни райони в северните територии на Гърция.

Осезаем ли е преходът при преминаването на често невидимата граница?

Пейзажната фотография на Пантелидис изглежда тиха, но носи жизненоважна тежест. Той винаги организира своите фотографски сесии при облачно небе, с което избягва острите сенки и позволява плавен прочит на фините детайли.  Това предлага на зрителя умело изградени документи, чрез които да изследва концептуалните, социалните и политическите аспекти на по-общата идея за границата и нейните осезаеми или неосезаеми последствия.

Оригиналният подход на Пантелидис разглежда границите в рамките на други разделителни линии, и ни подтиква да се замислим върху различните форми на невидими граници ­– особено в настоящия исторически момент, в който сме дълбоко потопени в една смътно глобализирана и изцяло дигитална епоха.

Ираклис Папайоану

За автора

Янис Пантелидис е роден през 1969 г. Живее и работи в Солун. Завършва машиностроене в Политехническия университет в Солун. През 2014 г. участва в третата част на фотопроекта „Разходка в града“. През 2015 г. Юнивърсити Студио Прес публикува фотокнигата му „Нищо лично“, който е показан като индивидуална изложба на Фотобиеналето 2018 на Солунския музей на фотографията. През 2019 г. на 7-ото Биенале на съвременното изкуство в Солун бяха показани редица фотографии от неговия проект „Неизвестни граници“. Втората му книга „Неутрална зона“ е публикувана от Юнивърсити Студио Прес през лятото на 2022 г.

За куратора

Ираклис Папайоану е роден през 1962 г. в Солун. Завършва физика в Аристотеловия университет в Солун (1984 г.), магистратура по фотография в Нюйоркския университет (1992 г.) и получава докторска степен по фотография от Училището по журналистика и масмедии към Аристотеловия университет в Солун (2005 г.). Работи като куратор в Музея на фотографията в Солун от 1999 г. и е негов директор от 2016–2018 г. Той е съорганизатор на ежегодния международен фестивал на фотографията Photosynkyria (1993–2006 г.), като през 2003 г. и 2006 г. е и художествен директор на фестивала. Преподава фотография повече от 20 години. През последните тридесет години е публикувал множество текстове и есета на тема фотография и е куратор на голям брой изложби. Сред книгите му са: „Марлборо фотографията и лекият див запад“ (2009 г.), „Пейзажът на гръцката фотография, между мита и идеологията“ (2014 г.), колективната антология от есета „Гръцката фотография и фотографията в Гърция“ (ред., 2013 г.), „Природата и истината“ (2017 г.) и „Фотографията като енигма“ (2020 г.).  Превел е на гръцки теоретични трудове на Вилем Флусер, Сюзън Зонтаг, Иън Джефри и Джулиан Сталабрас.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук