На 15 декември от 19.30 часа на Сцена „Дерида“ ще можете да гледате театралната премиера “50 секунди” с режисьор Живко Желязков.  

50 СЕКУНДИ е представление на Компания Дерида и първа сценична версия на едноименната трагикомедия на Сабина Стефанова. Това е последният текст на авторката, който през пролетта на тази година беше номиниран в Националния конкурс за българска драматургия “Иван Радоев” – гр. Плевен. 

Представлението фокусира вниманието на зрителя върху темата за вината и разрушителните последствия от живеенето с чувството на тревога. С  много ирония и непрестанно връщане в спомена, ТОЙ и ТЯ ще замълчат за 50 секунди, за да се опитат да се свържат отново, уповавайки се на любовта. В представлението границите за пространство и време се размиват, а напрежението от неизказаното задава движенческо поведение, което непрекъснато изненадва, както персонажите, така и публиката в  преживяването.

Представлението не се препоръчва за лица под 18 години.

За 50 секунди

Автор: Сабина Стефанова

Режисьор: Живко Желязков

Сценография и костюми: Петя Боюкова

Музика и звукова среда: Иван Шопов

Актьори: Майа Тинкова и Иван Станчев 

Продуцент: Атанас Маев

Визуализация: Мария Минкова

Координатор продукция: Мира Георгиева

Живко Желязков завършва “Актьорско майсторство” и специализира “Режисура за танцов театър” в НАТФИЗ и съвременна хореография в Мелбърн, Австралия.

Хореограф и режисьор е на повече от 40 представления в областта на съвременния танц и театър . Носител е на награда ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс”, а представлението му F 63.9 попада в класацията ТОП 20 представления на европейската платформа AEROWAVES.

Живко Желязков е съосновател и артистичен директор на DERIDA DANCE CENTER и DERIDA STAGE. Основател и преподавател в обучителната програма по съвременен танц DANCE PORT DERIDA, през която са преминали обучение повече от 50 български артисти. Живко Желязков участва като артистичен ръководител в няколко европейски проекта, а негови представления са представяни на различни фестивали в Европа, Америка и Азия.


Майа Тинкова

Майа е завършила актьорско майсторство в театралния департамент на НБУ през 2020 г. с преподаватели доц. Снежина Петрова и проф. Цветана Манева.
Дебютът ú на професионална сцена е на античния театър в Пловдив с ролята ú на част от хора в представлението „Медея“ от Еврипид с режисьор Десислава Шпатова. Играла е на сцената на драматичен театър „Гео Милев“ Ст. Загора, театър „Азарян“, университетски театър на „Нов Български университет“, сцена “Дерида” и Yalta Art Room, където нейни роли са медицинска сестра в „Боли ме“ от Алексей Кожухаров, Стела в „Колекцията“ от Х. Пинтър, Альона в „Езерото“ от Михаил Дурненков, Клер в “Артър и Клер” от Щефан Фьогел, Лаура в „Дакота“ от Жорди Галсеран и др.

Впечатленията ми от пиесата „50 секунди“ и от работата ни с Живко

За първи път имах досег само с монолог от пиесата, когато го получих, за да го подготвя за кастинга за „50 секунди“. Още тогава, с първия прочит, текстът ме грабна. Нямах търпение да разбера повече за цялата пиеса и какво точно се случва в нея. 

След като спечелих кастинга и получих възможността да прочета целия текст,

останах без думи.

Веднага го прочетох втори път и после трети, но този път си водих подробни бележки. Имах няколко версии в главата си за това, какви са взаимоотношенията между двамата герои и какво се случва с тях до края на пиесата. Нямах търпение да започне 1-вата ни репетиция.

Колкото до работата ни с Живко – страхотно удоволствие! До момента, в скромната си биография, не съм срещала режисьор с такава истинска радост, чисто по детски понякога, да се вълнува и преживява това, което се случва с нас на сцената. През цялото време усещах подкрепа и най-хубавото е, че винаги можех да разчитам на него. Поднасяше бележките си към нас с мисъл и много градивно. Това, което също много ми хареса в репетиционния процес беше, че видях един съвсем различен подход към нас. В представлението има хореография, която на моменти не е толкова видима, а в други си е дори много явна. Но ми хареса как с движението на тялото ние казваме толкова много неща. Понякога думите са само „бръщолевене“ на повърхността, докато тялото ни казва всичко. И това е в синхрон точно с думите на моя преподавател Цветана Манева, които бяха най-знакови за мен, докато учех актьорско майсторство. Тя ни казваше: „Думата не започва като дума.“


Иван Станчев завършва актьорство за драматичен театър през  2016-та година в класа на проф.Снежина Танковска. Участва в представленията “Тартюф” ДКТ Враца, “Хамелин” Сатиричен театър, “Островът на съкровищета” Театър Азарян, “Електра” Топлоцентрала, “Котка върху горещ ламаринен покрив” ДТ Ямбол, “Актьори срещу поети” ТР Сфумато, “Свирка”   Топлоцентрала и  др. От 2016 година се занимава с импровизационен театър.

„Реших да дам възможност на Живко да се наслади на работата с мен и да му помогна в неговото търсене по време на тези 50-секунди.

Сцената на Дерида е едно бижу в центъра на София,

което ще сияе още по-силно, когато стъпя там на 15-ти декември. Вярвам, че спектакълът ще е събитието за декември , януари и февруари, за март не знам.“

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук