Разпад | Изложба на Дейвид Тадесе

5 декември – 12 декември
Kултурно пространство Бобина
София, ул. „Триадица“ 5А

На 5 декември от 18ч. в културно пространство „Бобина“ се открива първата самостоятелна изложба на младия български съвременен артист Дейвид Тадесе. Експозицията е озаглавена „Разпад“ и обединява над 20 творби, които се занимават с темите за неминуемото нарушаване на целостта и реда и възможното преподреждане на елементите. Авторът експериментира както с различни техники и формати, така и с разнородни източници на вдъхновение – от класическите изобразителни похвати до африканските племенни украси и символи.

Подборът и подредбата на работите е дело на кураторките на проекта Биляна Токмакчиева и Бояна Райчева. Изложбата е част от усилията на културно пространство Бобина да насърчава млади артисти и да подпомага развитието на артистичните микрообщности в София, като им предоставя терен и поводи за срещи.

Дейвид Тадесе е завършил Графика в НУИИ „Илия Петров“ и специалност Живопис в Националната художествена академия, където следва и магистратура. В момента работи с изключително разнообразни материали – акрилни бои, латекс, спрейове, шаблони, въглен върху хартия, дърво, стъкло. Не се страхува да експериментира с текстурите и цветовете и успява да ги управлява със забележителна категоричност и смелост. Стилът му, макар и в процес на динамично и особено интензивно развитие, несъмнено е разпознаваем. Издължени тела, представени графично, заобиколени, понякога и пронизани, от ярки петна чист цвят – оранжево, зелено, розово и черно. Цветовете, както и донякъде декоративните елементи идват сякаш право от африканската традиция и това, разбира се, не е случайно. Дейвид изследва културно наследство, с което е и семейно свързан – тръгва от етиопските си корени, за да изведе образите от маските и племенните украси до формите, които виждаме в авторските му работи.

Биляна Токмакчиева завършва бакалавърска степен по живопис в НХА, като преди това има двоен бакалавър по Политически науки и международни отношения и Бизнес стратегия от Американския Университет в Благоевград. Тъй като вярва, че за да достигне до нови, непредставяни вече открития, артистът трябва свободно да играе и експериментира с материали и техники, основава The Artist at Play – общност, която да стимулира младите артисти да излязат от зоната си на комфорт.

Бояна Райчева е артист, куратор и маркетинг специалист. В момента следва специалност Живопис“ в НХА, като има и бакалавър по Международни отношения и политически науки от Университета в Малмьо, Швеция. Водена от желанието си да помага на млади и талантливи артисти да се изявяват, става част от общността The Artist at Play.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук