Валентина Шарра. Органична формула

23-ти ноември 2023 – 10-ти януари 2024

Откриване: 23-ти ноември, четвъртък, 18:00 – 20:00

В изложбата Валентина Шарра продължава изследването на формулите – тези кратки условни изрази, прилагани в науката, за да онагледят връзките между елементите и по този начин да структурират познанието. Шарра извежда научните конструкции отвъд конвенционалното им значение и ги разширява до експресивни и семантични измерения. Като използва символи, репрезентиращи абстрактни понятия, тя създава органични формули, надхвърлящи научната стойност и посочващи фините природни зависимости, които са в основата на света.

Изложбата се развива в две основни линии: създаването на нови органични формули, способни да обяснят реалността чрез използване на творчески подход към знанието, и изследването на символни скулптури, имащи за цел да изразят добре познати понятия и явления, част от съвременния ни живот, които все още нямат общо разпознаваема визуална репрезентация. Шарра навлиза в богатата история на символите, като прави паралели между древната философия, сакралната геометрия и съвременните художествени изразни средства, изследвайки ролята им за разбирането на хармонията на Вселената.

В тази поредица от творби Шарра остава вярна на своя скулптурен език, който следва определена алхимична логика. При нея цялостното въздействие на обекта се изгражда не само от формата му, но и от комбинацията от материали и текстури, връзката им с първичните елементи (земя, огън, вода и въздух) и символичната им употреба. Сливайки фантастичното и въображаемото с научни и физически изследвания, нейните скулптури вдъхват живот на видимите нереалности, които се материализират и са принудени да се подчинят на същите природни закони като нашите тела, което ги прави съотносими и разбираеми. По този начин Шарра набляга на способността на скулптурата не само да отразява реалността, но и да формира и направлява начина на мислене, променяйки възприятието ни за заобикалящата среда и допринасяйки за общото творческо познание.

За артиста

Валентина Шарра е родена през 1983 г. в Рим. След магистърска степен по право и множество специализирани курсове по фотография тя получава дипломата си с отличие през 2013 г. в Академията за изящни изкуства в Рим с дипломна работа на тема „Les espaces en friches“ („Пустеещи земи в градското пространство“), написана по време на програмата за обучение във Villa Arson, Ecole nationale supérieure d’art в Ница, Франция. Понастоящем живее и работи в София, където през 2018 г. завършва магистърска степен по скулптура в Националната художествена академия.

Нейните творби са интервенции на място, които преминават от фотография към инсталация, от скулптура към звук; някои от тях са постоянни творби в публични пространства или в природни обекти, включително “Acqua Non Potabile”, пластмасов фонтан за конкретно място, поръчан от Българския фонд за жените за Европейска столица на културата Пловдив 2019; „Пътеката на трептящите камъни“, наземно художествено произведение в скалите край Струпаница, Луковит; “Vita” в Националния парк Мурджия, Италия; “Entre terre et ciel”, постоянна инсталация на входа на болница Арше в Ница, Франция.

От 2016 г. насам тя провежда специфично изследване за каменната скулптура, при което начинът на действие не е насочен към оформяне-лепене-придаване на форма на камъка, а фокусът е върху израстването-изграждането или трансфигурирането на потенциала на самия камък. Скулптурите й са пряко следствие от първоначалната форма или от геоложкия строеж на камъните. Всеки камък е избран заради способността му да внушава и заради способността му да се превръща.

През 2019 и 2018 г. Валентина Шарра е подкрепена от Програмата за подкрепа на наградата „Гауденц Б. Руф“. През 2020 г. получава стипендия в Akademie Schloss Solitude, Щутгарт в рамките на Източноевропейската програма за обмен.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук