Новото начало, изгубените мечти и сестринската обич са в основата на сюжета на популярния роман на французойката Катрин Панкол – „Жълтите очи на крокодилите“ (изд. “Колибри”). 


Книгите на Катрин Панкол може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


Историята ни разхожда ту в Париж, ту в един развъдник за крокодили в Кения, където няколко семейства преоткриват смисъла на живота и щастието си. Главните героини – Жозефин и Ирис – са две противположни по характер сестри, които, въпреки различията си, се радват на силна връзка и обич помежду си. Под повърхността на аристократичното им семейство, оглавявано от властната им майка, обаче се крият сенките на тъгата, неудовлетвореността и завистта. А някъде в Африка едни крокодили наблюдават човешките несъвършенства с очи над водата, които осветяват в жълто нощта.

Сюжетът

„Жълтите очи на крокодилите“ е модерна сага за съвременните жени и мъже. Книга за лъжата, за любовта, за приятелството и парите, за мечтите и предателствата. За това кои сме, какви искаме и какви можем да бъдем. Книга, пълна със смях и сълзи, която се чете на един дъх и напълно заслужава международния си успех.

Ирис има всичко – божествена красота, богатство, красив мъж, умно дете, но е неудовлетворена от живота. Тя е готова на всичко, за да получи признание от парижкия и световен елит. Животът на богата съпруга я отегчава и тя има крещяща нужда от занимание, което да даде смисъл на ежедневието й. Съпругът на Ирис – Филип, има успешна кариера и богатство, но е отчужден от нея и сина им и се радва на компанията на странни приятели.

Талантливата й сестра Жозефин се бори с житейските превратности и с много усилия възпитава двете си дъщери. Доброто й образование и любовта към историята и литературата не й дават възможност да изкарва достатъчно, за да покрива потребностите на семейството си. След като съпругът й – неудачникът Антоан, изгубва работата си и решава да я напусне, за да отглежда крокодили с новата си любов в Кения, Жозефин е принудена да се изправи на крака, да придобие смелост и да преоткрие себе си и силата си. Нейна опора е приятелката й от Англия с мистериозно минало, както и двете й дъщери, които я обичат въпреки привидност им бунтарство и недоволство. Не по-малко интересна е и съдбата н някои от второстепенните герои – един застаряващ мъж, пълен с пари и желание за любов и живот; тайнствен учен, който прекарва времето си в библиотеката; амбициозна секретарка, дошла от провинцията, за да си подари блясъка на Париж.

„Жълтите очи на крокодилите” излиза през 2006 г. и получава престижната награда „Мезон дьо ла Прес”. Следващата година Панкол е удостоена и с наградата за най-добър автор на годината. Междувременно са продадени повече от 1 000 000 екземпляра, а правата са откупени в над десет страни. През първото полугодие на 2010 г. книгата отново е начело на продажбите във Франция.

Впечатленията

Катрин Панкол разказва увлекателно, с чувство, с мъдрост и с хумор. Тя обича героите си и иска да ни ги представи в най-добрата им светлина. Иска и ние да ги заобичаме – с всичките им добри и лоши черти, с несъвършенствата и мечтите им, с радостта и тъгата им. Жозефин ми е любима – с нейната всеотдайност, бистър ум, нежност, любопитство, оптимизъм и вяра в красивото. Тя открива своя литературен талант пред очите ни, като доказва на всички, че любовта към науката не е порок. Въпреки че Антоан й изневерява и я оставя сама да се грижи за децата им, двамата запазват приятелството и уважението един към друг. Неговата вътрешна несигурност го кара да търси нови приключения в Кения, а бизнесът с крокодилите не просто оказва силно влияние върху живота му, а му дава и нови приятели. Африканското му пътешествие придава на книгата неподправената екзотика, която я прави различна, увлекателна и леко меланхолична.

Блясъкът на Париж пък се представлява от Ирис и нейното семейство. Няма как историята да мине без пари, изтънченост, интриги и любов по френски. Контрастът на усложнения свят на възрастните се придава от децата на двете сестри и техните съседчета. В света, погледнат през детските очи, има много мечти, позитивизъм, ведрост и любопитство. Те търсят вниманието и одобрението на родителите си, като междувременно откриват себе си, своите желания, вкусове, стремежи и характер. Най- първичната и искрена история е тази на доведения баща на Ирис и Жозефин. Съвсем по детски той не се отказва от копнежа си да се радва на истинска любов и духът му не е сломен от властната му съпруга, която също получава своя урок по човечност. Дали ще го разбере обаче?

Единствената част от романа, която не ми допадна особено, беше „английската“ връзка и интригата с британското кралско семейство. Стори ми се доста изкуствено пришита към историята и щеше да ми е много по-интересно да прочета нещо по-френско, което да придаде същия ефект на сюжетната линия.

„Жълтите очи на крокодилите“ не дава щастлив край за всички, за да ни покаже, че в живота няма пълно щастие; той е низ от радост и тъга. Учи ни обаче, че трябва да вярваме в себе си, да се борим за себе си и да не предаваме мечтите си заради другите, без значение колко близки са ни те. Това е единствената успешна рецепта за добър и изпълнен със смисъл живот. Защото, ако си наложим примирение, рано или късно то ще ни изяде отвътре… като крокодил.

Избрани цитати

–          Животът продължи след онази случка, животът винаги продължава. Предлага ти моменти на сълзи и на смях. Това е животът, Жозефин, вярвай му. Животът е личност, личност, към която трябва да се отнасяш като към партньор. Да танцуваш с него, да го следваш във водовъртежите му, понякога се нагълтваш с вода и си мислиш, че идва краят, но той те хваща за косата, изважда те и те пуска по-нататък. Понякога те настъпва болезнено по краката, понякога те изхвърля. В живота трябва да се влиза като в танц. Никога да не прекратяваме движението, да не се оплакваме, да не обвиняваме околните, д апийваме или да вземаме хапчета, за да смекчим ударите. Да танцуваме, да танцуваме, да танцуваме.

–          Тя нямаше тайни от сина си. Разказваше му как хората се възползват едни от други, как се нараняват взаимно, как си създават чувство за вина. За да се научи да се предпазва и да не е доверчив. Говореше му и за всеотдайността, за любовта и за срещите. Не беше от хората, които смятат, че не децата не трябва да се казват „някои неща“. Твърдеше, че децата знаят всичко, преди да им го кажем. Надарени са с дяволска или ангелска интуиция, според случая, но знаят.

–          Щастието – каза си тя – е в дребните неща. Винаги чакаме щастието с главна буква, а то идва при нас съвсем мъничко и може да мине под носа ни, без да го забележим. Тази вечер тя го хвана и повече не го изпусна. Погледна през прозореца звездите и вдигна чашата си към тях. Дойде време за сън.

–          Рьоне тръсна цигарата, че пепелта се беше посипала по гащеризона му, и си каза, че у всеки победител се крие един победен. Животът се изразява не само в това, което си придобил, а и в това, което си пропуснал по пътя.

Нямам вяра в интернет, вярвам в живота, в живата плът, вярвам в желанието, което животът поражда, и ако желанието пресъхне, това е знак, че не заслужаваш повече да живееш.

Малко за Катрин Панкол

Катрин Панкол (родена 1954 г.) е завършила френска филология, преподавала е френски и латински, работила е като журналистка и е живяла е в Ню Йорк, където следва курсове по художествено писане в Колумбийския университет. Още първите два романа й спечелват известност и тя и се отдава само на писане. Издала е общо 15 романа, но най-известна е трилогията, която се открива с „Жълтите очи на крокодилите“, пожънала нечуван успех и изстреляла Панкол сред най-четените автори на нашето време. Следващите два романа с колоритни заглавия „Бавният валс на костенурките“ и „Катеричките от Сентръл парк са тъжни в понеделник“ затвърждават репутацията й. Панкол е преведена на 25 езика, а от книгите й са продадени над три милиона екземпляра.

* * *

geri

Колонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук