„Уроците на Блага“

От днес вече могат да бъдат закупени билети, както за откриващия филм на тазгодишното 37-мо издание на Киномания „Уроците на Блага“ на 16 ноември, така и за следващите прожекции от програмата, които ще се състоят в най-голямата зала на Националния дворец на културата.

На 18 ноември от 19:00 ч. фестивалът се завръща в зала 1, за да срещне публиката с „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“. Дългоочакваният филм на Майуен с участието на Джони Деп беше в центъра на откриващата гала на кинофестивала в Кан. Филмът разказва за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от работническата класа, надхвърлила очакванията на заобикалящите я сплетничещи благородници. Освен Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майуен и именити френски актьори като Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.

Само ден по-късно, на 19 ноември в зала 1 отново ще звучи френска реч, този път в „Чист късмет“, 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. След “Всеки казва „Обичам те“ и „Полунощ в Париж“ Алън се връща във френската столица, за да заснеме история за ролята на късмета и случайността. „Чист късмет“ е разказ за Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, чийто живот поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.

Следващият фестивален уикенд в програмата на Киномания е свързан с имената на други двама от най-значимите съвременни режисьори – Люк Бесон и Ридли Скот.

На 25 ноември в зала 1 публиката ще се потопи в забележителния „Наполеон“ на Ридли Скот. Нетипичен биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ванеса Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история. По изключение от всички останали прожекции в зала 1, билетите за „Наполеон“ ще влязат в продажба на 6 ноември.

На 26 ноември, отново от 19:00 ч. Киномания ще представи „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който обаче намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. Фантастичен, неистов филм с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика.

КИНОМАНИЯ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските ни кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна. 

37-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея”, с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант” – 2022, ИА „Национален филмов център” и Столична община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук