Визуалните инсталации PURE

На 9 май 2022 г . две ключови сгради на културата в София –  Културен дом „Красно село“ и Френския културен институт, ще бъдат променени с визуалните инсталации: „PURE OKI“ и „PURE/Ukraine“ на българо-френския артист Християн Бакалов, по повод  Деня на Европа. 

Визуалната инсталация „PURE/Ukraine”, която ще промени фасадата на Френския културен институт, с цветовете на знамената на Украйна и Франция , символизира надеждата за мир, живот и съпричастност към украинския народ, който в момента е жертва на нечувана, за новата история на Европа, агресия и война, която отнема и руши човешки животи.

По повод Деня на Европа, се открива и външната визуална инсталация  „PURE  OKI“,   вдъхновена   от   специфичната   архитектура  на сградата на Културния институт. Трептящи цветни ленти символизират възможността на всички хора по света,  от  различни страни,  култури, цвят, религия, социален статут и физически възможности,  да вибрират едновременно и единствено,  вдъхновени  от  силата  на  природата.  В  случая,  от непредвидимите пориви на вятъра. Кинетичната визуална инсталация  „PURE OKI“ ще може да бъде видяна от посетителите на ОКИ „Красно село“ и парка „Хиподрума“, както и случайните минувачи до края на лятото.

Артистът, с български произход, Християн Бакалов често е канен, за да променя с  инсталациите си градската среда, публичните места и пространства на различни места по света. Наскоро това бяха градовете: Търнаут, Белгия (2021 г.); Венеция, Италия – по време на Венецианското биенале (2017 г.); Киевит, Белгия – по време на музикалния фестивал Pukkelpop (2019 г.)

Неговите перформативни инсталации PURE са aртистичен експеримент, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс и се осъществява с участието на доброволци – непрофесионалисти от различна възрасти и без предварителна сценична подготовка. Зрителят е потопен в различни преживявания, които провокират въображението му и изследват усещането му за реалност и имагинерност.

На 13 и 14 май 2022 г., в парковото пространство и залите на Културен дом „Красно село“, Християн Бакалов ще представи спектакъла PURE /youth/, с участието на учениците от 8-а клас от 51 СОУ „Елисавета Багряна“. Спектакълът ще бъде представен в програмата на тазгодишния фестивал за танц и пърформанс – „Антистатик“.

PURE e втората част от трилогията, вдъхновена от идеята на Спиноза за ВЕЧНОСТ, поставяйки въпросите за раждането и смъртта. Как се раждат представите ни за самите нас и света? Как ги осъзнаваме и боравим активно с тях, или просто ги оставяме да отекнат в нас?

PURE е колективен ритуал, който изследва същността на нашето човешко състояние чрез преживяване с повишена интимност. Всяка инсталация е уникална и се прави спрямо пространството, в което се случва. Преживяването на всеки зрител е индивидуално, като преминаването му през различните пространства се осъществява с помощта на гид-доброволец.

Спектакълът PURE /youth/ е част от програмата Fair Arts и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, в партньорство с Културен дом „Красно село“ , 51 СОУ „Елисавета Багряна“ и Фреския културен институт, София.

Билети за спектакъла PURE /youth ще се продават на касата на ДК ОКИ „Красно село“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук