Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите

От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника, ще бъдат представени интересни танцови и пърформанс представления и артинстлации с вход свободен за всички посетители.

От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника и бившия плаж на язовир Панчарево край София, ще се осъществи дебютното издание на танцовия фестивал „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ с вход свободен.

Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще се състои в три активни етапа – отворена покана към младежи, които имат желание да се включат в програмата, чрез участие в  открити репетиции и уъркшоп по сайт-спесифик пърформанс (от 12 до 14 септември); отворени репетиции на всички участващи артисти (от 8 до 16 септември), както и същинската  част на събитието – двудневно събитие на открито в дните 17 и 18 септември, което ще представи на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски инсталации, както и резултатите от танцовата работилница с младежите.

“Атом Театър”

Фестивалът „Алтернативна сцена“, който е колаборация между танцовите компании “БодиМелд”, “Атом Театър” и неформалната група “ПИК – Платформа за импровизация и композиция” има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево. Всеки артист от двете танцови формации ще избере определен район и представи пърформанс, чиято идейна концепция е вдъхновена от самото място. Група ПИК пък ще бъде свързващата частица между всички локации, като чрез танц и импровизация ще води публиката между различните ключови точки от фестивалната зона.

Една от главните цели на организаторите на събитието е разкриването на скрития потенциал на природния крайградски регион и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на организаторите също е  и поставянето на фокус върху забележителните му история и природни дадености, които, за голяма част от традиционните му посетители, все още не са напълно известни. Фестивалът има за цел, чрез хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разходи из трансформираната паркова зона на крайградското езеро.  Освен авторските представления, създадени специално за фестивала, на 17 септември (събота), 19:30 ще бъде представена и миниатюра на Available Collective – импровизационна компания базирана в Англия и Чехия с танцьори  Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер.

фотограф Грег Дън
фотограф Грег Дън

В рамките на фестивалната част на инициативата, хореографите и водещи Зорница Стоянова от “БодиМелд” и Дорина Пунчева, от “Атом Театър”, също така, ще представят и резултатите от тридневната работилница с младежи от София – атрактивно танцово представление на открито.

Дългосрочна цел на организаторите на „Алтернативна сцена“ е събитието да се превърне в годишен фестивал, който да развива и обогатява съвременната танцова сцена в България, чрез привличане на артисти от национално и международно ниво. Ние искаме да направим едно живо изкуство в паркова среда, до което всеки ще има възможност да се докосне напълно свободно и без граници.  Всяка година фестивалът ще променя темата и ще кани различни български и чуждестранни танцови и пърформанс компании като партньори.  „Алтернативна сцена“ е уникален с това, че подкрепя създаването на оригинален културен продукт, който комбинира танцовото изкуство и природната среда”, споделят организаторите на дебютното издание от формация “БодиМелд”.

За участниците

“БодиМелд” създава танцови спектакли, и платформи, които подпомагат развитието на независими хореографи и танцьори в САЩ от 2007 до сега, а в България от 2020. Мисията на “БодиМелд” е чрез партньорства и колаборации с артисти и компании от цял свят да допринася за развитието и сътрудничество в местната и световната сфера на танцовото изкуство.

“Ние работим за устойчива танцова общност и подкрепяме независими танцови артисти на местно и международно ниво. Ценим обмена на идеи и споделянето на методологии и организираме множество резидентски програми и артистични обмени.

Подкрепяме изследователския процес и експеримент в областта на танца както на сцената, така и на организационно ниво.  Стремим се да създадем отворена общност, която подкрепя артистите.  Темите за оцеляването на артистите в сложния политически климат са особено важни за нас и нашите платформи винаги адресират проблемите на сегашното време. Чрез нашите програми ние също се надяваме да популяризираме „експерименталния“ или „нов“ танц и пърформанс, като го направим по-достъпен и разбираем за публиката. Официален уебсайт: www.bodymeld.org

АТОМ THEATRE е компания базирана в България, работеща в областта на съвременния танц и сайт спесифик изпълнение. Групата е сформирана през 2011 г. и оттогава взема участие в различни платформи в България, Южна Корея, Австрия, Германия, Македония, Гърция, Чехия, Черна гора, Румъния, Франция, Сърбия, Хърватия, Испания. През 2017 г., Атом създава международна платформа за млади хореографи, наречена  ATOM Choreographic Series.

“Мисията ни е умишлено да създадем благоприятни условия за младите съвременни танцьори да растат, да се развиват професионално и да откриват творческата си идентичност. Стремежите ни разширяват съвременното танцово изкуство в България, създават приобщаваща среда и запознават повече танцови артисти със съвременния танц като средство за изразяване. Официален уебсайт: https://atomtheatre.info/

ПИК – Платформа за импровизация и композиция

Платформа за импровизация и композиция (ПИК) е група от професионални изпълнители и хореографи в сферата на съвременния танц и пърформанс с фокус към импровизационните техники за сцена. Групата в момента се състой от Ивайло Димитров, Силвия Чернева, Зорница Стоянова, Цвета Дойчева, Николай Бързаков, Саша Кръстарска, Ина Георгиева-Евтимова и музикантите Павел Терзийски и Димитър Горчаков.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук