Красив свят къде си ти - корица

„Нежна, силна, емоционална…

Сюжетът на книгата е доста в стил Джейн Остин: няколко души разкриват своята истинска природа и се разкриват един пред друг.”Vulture

„Майсторско изпълнение.

Диалогът не се препъва никъде, прозата прогаря страницата“.The Guardian

След два романа, които постигнаха невероятен успех и разнесоха славата й по целия свят, Сали Руни се издига до нови върхове с последния си шедьовър. „Красив свят, къде си ти“ е определян като най-зрелия й роман дотук и е впечатляващо автентична дисекция на отношенията между трийсетгодишните. Руни размишлява над смисъла на живота, изкуството, приятелството и цената на славата чрез историята на две двойки.


Книгите на Франсоаз Саган може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


Заглавието на романа, взето от стихотворение на Фридрих Шилер, всъщност е въпросът, който нейните главни героини, най-добри приятелки от колежа, непрекъснато си задават. Те се опитват да намерят своето място в един изтъкан от проблеми свят, в който животът става все по-невъзможен на много нива – екологично, икономическо, етично и емоционално.

Алис е ирландска писателка с успешна кариера, която в опит да се възстанови от разтърсил я силно психологически срив, наема къща в малък град близо до морето. Тя се запознава в Тиндър с Феликс, който постепенно става неин близък приятел, поне за секс. Алис е в постоянен контакт с Айлийн, която работи като редактор в литературно списание. Двете си разменят имейли, в които споделят своите размишления по различни теми като политика и религия, както и тревоги за това накъде върви светът и дали в него е останала поне малко красота.

Айлийн също се опитва да се възстанови след драматична раздяла. Тя търси утеха в своя приятел от детинство Саймън, в когото винаги е била влюбена. Играта на привличане и отблъскване между тях е доста сложна, като Айлийн не спира да се притеснява дали една сериозна връзка няма да провали приятелството им. Кулминацията в отношенията между двете двойки настъпва, когато те в крайна сметка се събират заедно за няколко дни в къщата на Алис.

Сали Руни за пореден път едновременно предизвиква и вдъхновява с тази нежна, интимна и невероятно проницателна история за секса и приятелството. Тя успява с лекота да ни направи съпричастни на драматичните моменти в живота на нейните несъвършени герои, част от един несъвършен свят. Непрекъснато покачващото се напрежение в отношенията между двете двойки всъщност е повод за Руни да сподели своите възгледи за обществото, властта, половете и вечния въпрос за смисъла на живота. 

Затрогваща честност и искреност, невероятна дълбочина на образите и чувствата, прецизност до най-малкия детайл – това са част от суперлативите, с които е затрупана Руни. „Това е книга, която подчертава колко важни, но и колко сложни са дълготрайните отношения… „Красив свят, къде си ти“ предлага същите удоволствия като предишните романи на Руни, а в аналитичните имейли, които Алис и Айлийн си разменят, допълнителното удоволствие от нейния глас като есеист“. Това е коментарът на The Cut за новия шедьовър на ирландската писателка.

Красив свят, къде си ти

Сали Руни

Всеки ден се питам защо животът ми се разви така. Не мога да повярвам, че трябва да търпя тези неща – да пишат статии за мен, да виждам снимката си в интернет, да чета коментари за самата себе си.  Когато описвам нещата така, си мисля: и това ли е всичко? Какво толкова? Но си остава фактът, че макар да не са нищо особено, тези неща ме карат да се чувствам потисната и че не желая да водя такъв живот. Когато предадох за публикация първата си книга, исках просто да спечеля достатъчно пари, за да мога да напиша следващата. Никога не съм се представяла за психически стабилна личност, способна да понесе обстойни публични разпити за себе си и израстването си. Хора, които постигат известност целенасочено – имам предвид хора, които, вкусили веднъж славата, искат още и още от нея, – такива хора са – и аз съм искрено убедена в това – със сериозно увредена психика. Фактът, че сме изложени на въздействието на тези хора навсякъде в нашата култура, като че ли те са не само нормални, но и привлекателни и в завидно положение, демонстрира обхвата на болестта, обезобразяваща обществото. С тези хора нещо не е наред, и когато ги гледаме и се учим от тях, нещо се уврежда и у нас.

Каква всъщност е връзката между един прочут автор и прочутите му книги? Ако имам лоши маниери, неприятен характер и говоря с дразнещ акцент – както според мен е и в действителност, – дали това би могло да има нещо общо с романите ми? Разбира се, че не. Произведенията ще си останат същите, няма да станат по-различни. А какво печелят книгите, ако бъдат свързвани с личността ми, с лицето ми, с моите ексцентричности в цялата им обезкуражаваща специфика? Нищо. Защо, защо, защо тогава се постъпва така? В чий интерес е това? Кара ме да се чувствам зле, отблъсква ме от единственото нещо в живота ми, което има някакъв смисъл, не допринася с нищо за благото на обществото, задоволява само най-долнопробните и отблъскващи прояви на любопитство у читателите и постига организирането на литературния дискурс изцяло около доминиращата фигура на „автора“, чиито начин на живот и лични особености трябва да бъдат чоплени в сензационни подробности без каквато и да било причина. Постоянно се сблъсквам с тази личност, която съм аз, и я ненавиждам с цялата си същност. Мразя нейните начини на себеизразяване, мразя външния ѝ вид, мразя и възгледите ѝ по всички въпроси. И все пак, когато другите хора четат за нея, вярват, че това съм аз. Изправя ли се пред този факт, имам усещането, че вече съм мъртва.

Разбира се, не мога да се оплаквам, защото всички постоянно ми казват „да се наслаждавам“ на това. Какво биха могли да знаят те? Те не са се озовавали на моето място, направих всичко това сама. Съгласна съм, това беше едно преживяване, които по своему допринася за натрупване на опит, всичко ще отмине и след няколко месеца или години никой няма да се сеща за мен, слава Богу. Но все пак ми се наложи да правя тези неща, трябваше да премина през тях сама, без някой, който да ме научи как да го направя, и това ме накара да се ненавиждам до такава степен, че е почти непоносимо. Каквото и да е това, което мога да правя, какъвто и незначителен талант имам може би, хората просто очакват от мен да го продавам – искам да кажа, в буквалния смисъл на думата, да го продавам за пари, докато натрупам много пари и не ми остане никакъв талант. И тогава всичко приключва, аз съм свършена и на сцената излиза следващият блестящ двайсет и петгодишен човек, над когото е надвиснала заплахата от психически срив. Ако съм срещнала някой истински човек по пътя, той е бил толкова умело скрит в тълпящото се гъмжило от кръвожадни егоцентрици, че не съм го разпознала. Струва ми се, че единствените истински хора, които познавам, сте вие двамата със Саймън, а междувременно вие сте в състояние да гледате на мен единствено със съжаление – не с обич и приятелско чувство, а само със съжаление, като че ли съм нещо, проснато полумъртво край пътя, и най-доброто, което биха могли да направят, би било да ме доубият, за да прекратят мъките ми.

За авторката

Сали Руни е родена през 1991 г. в Ирландия. Завършва американска литература в колежа „Тринити“ в Дъблин. Нейни произведения са публикувани в „Ню Йоркър“, „Ню Йорк Таймс“, „Гранта“ и „Лъндън ривю ъв букс“. През 2017 г. е отличена с наградата на „Сънди Таймс“ за млад писател на годината, а през 2018 г. с втория си роман, „Нормални хора“, става най-младата писателка, печелила престижната литературна награда „Коста“. За него тя е отличена и с Британската литературна награда за роман на годината.

През 2020 г. бе заснет сериал по романа “Нормални хора”. Екранизацията печели отличието за най-добър драматичен сериал за 2021 г. на Ирландската филмова и телевизионна академия и още над 15 престижни награди, освен това става най-гледаната тв продукция във Великобритания за 2020 г.

Третият роман на Руни, “Красив свят, къде си ти” се превръща в международен бестселър веднага след излизането си през септември 2021 г. Печели приза роман на годината на литературните награди “Далки” (Dalkey Literary Awards), An Post Irish Book Awards, както и на платформата Goodreads (2021 Best Fiction Award). Като резултат от огромния успех Time нарежда Сали Руни сред 100-те най-влиятелни личности в света за 2022 г.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук