На 29 юни в 18 часа на ул. „Раковски“ 100 в София на витрината на Чешкия център и Посолството на Чешката република в София ще бъде представен следващият съвременен украински артист от проекта WINDOW GALLERY, организиран от Чешкия център и „Щербенко Арт Центр“. Ще бъдат показани творбите от „Дневник от Лвов“ на украинската художничка Влада Ралко.

Проектът стартира на 20 май 2022 г. с фотографията WHERE TO GO? WHERE TO GO? на Зоя Лактионова.

От началото на целомащабната руска инвазия на Украйна, Чешки център София изразява подкрепа за културната общност и всички хора в Украйна. На 12 май, банерът ни с думи за подкрепа на украинския народ беше разкъсан от вандали направо от централното стъкло на сградата, което беше катализатор на идеята за откриване на WINDOW GALLERY.

Екипът на Чешкия център покани „Щербенко Арт Центр“ да сътрудничи в рамките на този нов проект, наречен WINDOW GALLERY. Ще показваме изкуство на съвременни украински творци под формата на плакати върху предните прозорци на центъра, като изложбата ще бъде подновявана през определен период от време.

„Езикът е политическо оръжие.

Също така, езикът е този, който прави от човека човек. Само човешко същество, което говори, може да устои на садистичния натиск на агресора. Украйна, както и останалите държави в света, са изправени лице в лице с едно зло, което все още не е разкрито по правилен начин и затова е все още ненаказано. В съответствие със средствата на действие на Съветския съюз, Русия често насилва езиковия си речник. Жестоките действия на окупаторите, както и езика, който използват, са до голяма степен порнографски – те са заместени от пропагандни лозунги, които легитимират злото на геноцида на украинците. Един човек от Съветския съюз никога не е разполагал със своите собствени думи. В началото хората са били наказвани за това, но по-късно съветската реч става по-съблазнителна, защото говоренето с думите на някой друг, помага на хората да заглушат гласа на съвестта си. Говоренето на техния собствен език е артистична задача. Аз създавам тези картини по време на войната, тъй като не искам да мълча“, казва художничката Влада Ралко.

Войната за независимостта на украинския народ продължава вече четири месеца с повече от 1000 войника, убити или ранени, всеки ден в горещите точки на предните фронтови линии. Новините от фронтовите линии звучат като кошмар и фокусът на вниманието е нещо ежедневно и рутинно.
„Бих искала да ви покажа една малка част от ужаса на тази война, изобразена в картините от цикъла „Дневник от Лвов“ на Влада Ралко. Можете да почувствате всичко: отчаянието ни, загубата на вярата в човечеството и нашето разбиране за огромната жестокост на деспотите. Това е една пронизваща и сърцераздирателна история за дълбоките рани, които вероятно никога няма да зарастнат. Това е едно размишление за това какво преживяхме от първия ден на „приземяването“ на военните снаряди в нашите градове. Това са емоциите, които ни преобърнаха целите през болката и виковете на ужаса. Руската война в Украйна причини огромно насилие и травми, които като че нямат край. Войната не се приспособи към болката ни, нито към новините за броя на убитите. Тя стана опит за разрушаване. Освен това животът на най-силните ни войници и граждани станаха залог, тъй като ние се борим за съществуването си. Не се отвръщайте от нас, това ни дава надежда, че ще оцелеем“, добавя кураторката на проекта Марина Щербенко.

Влада Ралко е родена в Киев през 1969 г. През 1987 г. тя завършва Републиканското училище по изкуства „Т. Г. Шевченко“, а през 1994 г. – Националната академия за изящни изкуства и архитектура (ателието на проф. В. Шаталин). Работи в областта на художественото изкуство, графиката, скулптурата и инсталацията. Член е на Националния художествен съюз в Украйна от 1994 г. През 2017 г. бива определена като една от стоте най-влиятелни културни фигури на Украйна, по мнение на HB. по мнение Автор е на научни текстове, поезия, есета и критически статии за изкуството и неговата връзка с философията и политиката. Живее и работи в Киев.

В рамките на Window Gallery, „Щербенко Арт Центр“ ще представи проекти на артисти като Олег Дімов, Ольга Кузюра, Альона Науменко, Марія Прошковська, Марина Талютто, Влада Ралко и др.

„Щербенко Арт Центр“ e създаден от украинската кураторка Марина Щербенко. Целта на центъра е да дава възможности за диалог между света на изкуството и широката публика. „Щербенко Арт Центр“ организира изложби и е терен за лекции, панелни дискусии, работилници с водещи артисти на съвременното изкуство в Украйна и други страни.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук