Изложба на Текла Алексиева и Искра Благоева
Куратор: Надежда Олег Ляхова
Звук: Пистамашина

от 6-и април до 5-и май 2022 г.,
Гьоте-институт България

Текла Алексиева оставя трайна следа в българската визуална култура с необикновените си илюстрации за “Библиотека Галактика” и неподражаемия си фантастичен, наивно-романтичен и сюрреалистичен стил. Искра Благоева от своя страна е ярко и уникално за българска нова живопис явление със своята прецизна, максимално обрана като изразни средства, но силно заредена със символни значения и напрежение илюстративност. Над 30 години и много социални, исторически и поколенчески различия делят двете художнички. Затова съпоставянето на творчеството на двете звучи на пръв поглед фантастично и неочаквано. Но не е ли именно фантастичното отличително за работата и на двете авторки?

Тази прилика, за която те самите дори не подозират, прави впечатление първо на друга художничка – Надежда Олег Ляхова, представителка на поколението между Текла и Искра. Така идеята за изложбата възниква в екип от три художнички от три поколения, всяка от които е заявила през тези години своята силна естетическа позиция, но и заявила себе си като жена.

Преди всичко We could be heroes е женска изложба, в която две жени от различни поколения размишляват за един от най-силните атрибути за мъжествеността – героичността. Тази колаборация е не само женска, но и феминистка, дръзка и в нея не присъства никакво колебание.

Изложбата включва живописната работа “Съдбата влачи човека” (1987) и рисунки на Текла Алексиева, обединени от мотива за борбата и космоса. Двама космонавти са впили ръце един в друг, докато сякаш потъват в необятния мрак на космоса. Научна илюстрация от учебник, онагледяваща летателните тела в различните слоеве на земната атмосфера.

Сега си представете, че под скафандрите са жени.

Ако бяхме имали възможност да участваме наравно в науката, опознаването на света и космоса, щяхме да бъдем истински героини! Именно това е и посланието на работата на Искра Благоева в изложбата. Неонът й “We could be heroes” носи героичният заряд на емблематичната песен на Дейвид Боуи, но, нека не се подлъгваме – тук няма носталгия или съжаление за пропуснати възможности, а твърда решимост към героичност.

Саундтракът, който веднага закънтява в главата на посетителя, е допълнен от звукова инсталация, която Искра Благоева разработва заедно с Пистамашина.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук