В Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив гостува изложбата по графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ (Изд. Кибеа). Изложбата представя 14 пана –  страници към комикса, който разказва историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Изложбата може да бъде разгледана от 12 до 30 април във фоайето на Народна библиотека „Иван Вазов“.

За новелата „На конци. 1968. Една действителна история“

            Графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ чрез думи и рисунки предава историята на трима български студенти по история, дръзнали да протестират срещу инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 година. Историята ни запознава с политическата ситуация в България и Чехословакия в края на 60-те години, показва ни реални лица и събития – Пражката пролет, Младежкият фестивал в София, поставя героите в конкретна среда. За автора, а и за българския комикс като цял, това е първата политически ангажирана графична новела. При подготовката й Веселин Праматаров се запознава с редица издания и статии, описващи динамичния период през 68-а, прави и няколко разговора с Александър Димитров, единствения останал жив от тримата протестиращи.

            С какво е оригинален този комикс и защо бешe толкова важно неговото
реализиране?

            Трима български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и
Валентин Радев – написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия с текст: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“. След оперативна разработка на държавна сигурност под кодово име „марионетките“ тримата са изключени от Университета, арестувани и осъдени. Тази книга описва как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост.

            „Комиксът е насочен към съвременния българин… накрая поантата, епилогът е за нишките, които ни движат.

Мотивите, които ни карат да вършим неща.“ (Веселин Праматаров)

            Издаването на „На конци. 1968. Една действителна история“ е общо усилие на няколко институции: Чешкия център, Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София, Теленор България (Yettel), Представителството на Европейската комисия в България, Издателска къща КИБЕА.

За автора

Веселин Праматаров, автор на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“

Веселин Праматаров (*1962) е български художник, преводач от френски език и издател. Завършил е Националната художествена академия, специалност графика, от 1993 г. е директор на издателство „Сонм“. Автор е на кориците и графичния дизайн на повече от 700 издания в областта на хуманитаристиката и художествената литература за „Сонм“, „Критика и хуманизъм“, „Просвета“, „Рива“, Дом на науките за човека и обществото, Център за академични изследвания, Институт за изследване на близкото минало, Фондация „13 века България“, „Булвест 2000“ и др. Автор на илюстрации за учебници по предметите „Околен свят“ 1, и 2. клас, „Човекът и природата“ от 3. до 6. клас, „Физика“ от 7. до 10. клас и помагала по тези предмети за издателство „Булвест 2000“. Илюстрирал е приказки на Шарл Перо, Николай Райнов, френски писателки от XVIII в., български народни приказки, приказни повести и детски картинни книжки. Художник на комикса „Терцианският светлин“ по сценарий на Кънчо Кожухаров.

Допълнителна информация за графичната новела: https://sofia.czechcentres.cz/bg/news-komiks

За изложбата

На 20 април 2022 г. ще се състоят и две презентации на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ в Пловдив. Първата презентация ще бъде в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ от 13.30 ч., която ще бъде и партньор на събитието.  Модератор на събитието ще бъде бохемистката Росина Кокудева, дипломант на ПУ „Паисий Хилендарски“ и учител по БЕЛ в гимназията. Събитието ще се проведе с участието на учителите по история – Светла Караянева и Илияна Гечкова и ръководството на училището.

            На 20 април от 17:30 часа ще се състои официалното представяне на графичната новела и срещата с автора ѝ Веселин Праматаров, както и с Александър Димитров – историк, герой от графичната новела и жив свидетел на събитията на 1968 г. Събитието ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ (20.04.2022, 17:30 часа).

            Официални гости и на двете събития ще бъдат заместник-посланикът на Чешката република в София –г-н Петър Вавра, заместник-посланикът на Словашката република в София – г-н Даниел Орсаг, почетният консул на Чехия в Пловдив – г-н Иван Соколов, директорът на Чешки център София – г-жа Дагмар Остранска, г-н Александър Димитров – герой от комикса и участник в събитията от 1968 г. и г-н Веселин Праматаров – автор на комикса.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук