„Загубата на симбиотичната връзка човек – природа правилно се смята за резултат от ефектите на индустриализираната култура, тъй като познанието за взаимосвързаността вече не е синоним на оцеляване и опознаване на света.

Човешката връзка с дигиталните технологии вече граничи с форма на симбиоза.

Те  заемат огромна част от времето ни, променят мисловните ни растери и съответно отношението ни към заобикалящия свят.

Колкото и дистрофично  да звучи, развиването на нови технологии в различни научни области, нови мисловни модели и нова етика е нашия шанс да преосмислим критично и ефективно как да възстановим връзката с природата от гледна точка на съвременното светоусещане.

Междувременно много творци се занимават с тази проблематика. Поемайки по комплексния път на художествените изследвания  и интердисциплинарните техники, те се концентрират върху теми като дигитални екосистеми,  виртуална реалност, изкуствен интелект, реинтегриране на екосистеми в градски условия.  

Ева Давидова, Елизабет Талауер, Иглика Христова, София Грънчарова и Сашо Стоицов  ни предлагат визуалните си отговори. Ирационални отговори, преместване на границите, провокация на стереотипите на възприятие.

Те задават  по различен начин въпросите за мястото на човека, представата за света, връзката с природата и новите технологии. С интерес ще проследим къде са допирните им точки.“

Росица Гецова, Елизабет Талауер, 2022

На 02.04.2022 г. от 17:00 часа  Seewines Gallery кани всички почитатели на изкуството на една специална изложба. Тя е част от проект за експозиции в четири галерии – „Аросита“, „Depoo“, „Little Bird Place“ и „Харта“, стартиращи едновременно на 31.03.2022г.

Посетителите ще имат възможността да видят нови платна на художника Сашо Стоицов, а любителите на виното ще могат да се насладят както на хубаво вино, така и на графични, силно детайлирани рисунки, разпечатани върху подложки за вино, по дизайн на Иглика Христова.

Друг интересен автор и куратор на изложбата е Елизабет Талауер, която ще представи обекти, специално съобразени с интериора на Seewines Gallery – диагонален принт върху плексиглас и интегрален мъх, интервенции на тавана с оптични илюзии и компютърен текст. Lorem Ipsum е специален текст формат, генериран за запазване на място в уеб пространството. Текст, който няма собствено логично значение, но притежава добавено предназначение.

Всеки посетител ще може да опита и вината на AYA Estate Vineyards.

LOOK – Ecology and Technology

Проект за изложби в четири галерии – 
АРОСИТА, DEPOO, LITTLE BIRD PLACE, ХАРТА

Идея и концепт – Росица Гецова
Куратори – Росица Гецова и Елизабет Талауер
31 март – 21 април 2022
Откриване – едновременно във всички галерии – 31 март, четвъртък – 18:00 ч.

Галерия Аросита 
Ева Давидова, Сашо Стоицов
ул. Врабча, 12Б, София 
 
Галерия Харта
София Грънчарова
ул. Врабча, 12Б, София
 
Галерия Депо 
Елизабет Талауер 
ул. Врабча, 12Б, София 
 
LITTLE BIRD PLACE
Иглика Христова, Сашо Стоицов
ул. 11-ти Август, 7, София

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук