На 20 октомври в 18 часа в Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство, филиал на Националната галерия, чешката артистка Ленка Клодова ще открие самостоятелната си изложба „От черната сянка“, тематично насочена към джендърните и културните стереотипи. На откриването авторката ще представи пърформанса „Давид черният“ като отговор на нашумялата през 2009 г. „Ентропа“ на Давид Черни. Куратори на изложбата са Вера Борозан и Франтишек Заховал.

Самостоятелната изложба на Ленка Клодова представя работи, свързващи пърформативния и скулптурния подход, които авторката развива по своеобразен начин още от 1990-те. Главната тема са джендърните и културните стереотипи. Концепцията възниква през периода от 13 години между две председателства на Чешката република на Съвета на Европейския съюз.

Давид черният, 2009–2022, полистирен

Централната инсталация в изложбата – „Давид черният“, 2009–2022, е авторска рефлексия на „сатиричната“ пластика „Ентропа(Entropa) на известния чешки скулптор, която през 2009 г. по случай първото чешко председателство е експонирана в атриума на сградата Юстус Липсиус (Justus Lipsius) в Брюксел. Нейната реализация получава огромен негативен отзвук в медиите и сред политиците, развълнува водите на европейската културна дипломация, особено във връзка с представянето на България, предизвиква много дискусии и няколко извинения от чешки политици и от самия автор. Настоящото председателство на Чешката република предлага възможността този факт да се използва символично и споменатият политически скандал да придобие нов по-ласкав и смислен контекст.

Давид черният“ на Ленка Клодова е парафраза на известния Давид на Микеланджело, изработен от полистирен, който авторката постепенно рисува с черна боя. Самият процес на създаване, особено перформативно замисленото рисуване, е толкова важен, колкото и финалната работа“, обяснява кураторката на изложбата Вера Борозан и добавя: „За посетителите, които няма да успеят да видят пърформанса, представяме серия от снимки в изложбата, на които можем да наблюдаваме Клодова, която с четка нанася върху бялата повърхност на статуята най-напред окосмяването, косата и брадата, после татуира Давид и постепенно го облича, като през фазата на официален костюм стига до черен монохром.

Резултатът е травестия на значенията, на популярните културни митове, стереотипите от една страна, a от друга страна – намеци за конкретното политическо събитие, конкретната художествена стратегия и конкретния художник. Всичко това е олекотено, дозирано и комбинирано така, че пред зрителя се представя едновременно в многослоен прочит и с освобождаване от капаните на черно-бялото виждане за нещата. Гореописаната статуя „Давид черният“, ще бъде довършена по време на пърформанса в залите на Музея за съвременно изкуство в София.

Геохора, 2012, серия от шест скулптури
Торсове, 2021, гипсови отливки

С това произведение е тясно свързана и втората работа на художничката – „Геохора“, 2012, в която скулптурният подход извиква на преден план противоречието между формата на отделните фигури и тяхната сянка, като по този начин метафорично изразява отношение към телесните стереотипи и общественото положение на мъжете и жените. Пърформативният и скулптурният подход характеризират и третата инсталация – „Торсове“ – торсовете на жени от семейството на авторката със записи на техни пърформанси.

Ленка Клодова (1969) завършва Висшето училище за приложни изкуства (Vysoká škola uměleckoprůmyslová) в Прага в ателието на скулптора Курт Гебауер и докторска програма през 2005 г. В рамките на стипендиантски стажове посещава Училището за изящни изкуства (Escola de las Belas Artes) в Лисабон, Португалия и Стафордширската политехника (Staffordshire Polytechnic) в Обединеното кралство. На преден план в произведенията й е хуморът, едновременно двусмислен и прозорлив по отношение на темите, по които работи през последните 30 години, а и особено актуални в настоящия момент – майчинството, телесността, човешките взаимоотношения, стереотипите или сексуалността. Художничката организира Фестивал на голите форми. Oт 2010 г. работи като ръководител на Ателието за боди дизайн във Факултета за визуални изкуства при Висшето техническо училище (VUT) в Бърно.

Проектът се реализира от Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство, филиал на Националната галерия с подкрепата на Министерството на културата на Чешката република и съвместно с Чешкия център в София, Посолството на Чешката република в София и Галерията за модерно изкуство в Храдец Кралове в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22). Изложбата ще продължи до 4 декември 2022 година.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук