„Избрано от Международен Екслибрис Конкурс Варна“

Сборна изложба-графика на художници от цял свят

 и „Създадено в България“

Сборна изложба-графика на девет български художници

От 18-ти септември 2022 година белгийската галерия Epreuve d’Artiste в Антверпен ще представи две изложби-графика в партньорство с Арт Галерия Ларго. Двете събития ще бъдат открити в един и същи ден и са част от програмата „Отворени ателиета“ на Община Антверпен и районния културен съвет на Антверпен, бележещи началото на есенния културен сезон в белгийския град.

Двете изложби са курирани от г-жа Крис Верхейен- директор на галерия Epreuve d’Artiste и Нели Вълчева- директор на галерия Ларго. Първата експозиция представя над 120 екслибриса от четирите издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Творбите са подбрани така, че да представят на публиката най-добрите екслибриси, селектирани за конкурса, наградените творби, както и творби на повечето от участвалите в конкурса български художници. Изложбата беше договорена между двете галерии още през 2019-та година и трябваше да се осъществи през есента на 2020-та година. За съжаление световната пандемия от ковид 19 наложи промяна в плановете. Така събитието беше преместено за есента на 2022-ра година.

Анна Тихонова-Йорданова
Димо Миланов
Веселин Дамянов-Вес
Румен Нечев
Светослав Косев
Христо Найденов
Юлиан Йорданов
Янко Ненов

Втората изложба беше инициирана от белгийската галеристка в резултат на гостуването ѝ през месец юни 2022 година в галерия Ларго във Варна. Тук Крис Верхейен се запозна с творчеството на десетки български автори, работещи в областта на графиката. Известната галеристка и куратор беше изненадана и възхитена от досега си с творчеството на нови за нея художници. В резултат Крис Верхейен предложи освен първоначално договореното събитие, паралелно да бъде организирана и втора изложба, в която съвременните български художници да се представят със свободна графика и екслибрис. Покана за участие в експозицията получиха Анна Тихонова-Йорданова, Веселин Дамянов-Вес, Димо Миланов, Петър Чиновски, Румен Нечев, Светослав Косев, Христо Найденов,  Юлиан Йорданов и Янко Ненов. Осемдесет графики на авторите отпътуваха за Антверпен и ще радват публиката и колекционерите в следващите две седмици.

Откриването е на 18 септември 2022 от 14:00 часа в галерия Epreuve d’Artiste в Антверпен и ще остане на вниманието на публиката до 02 октомври 2022. Събитията са част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програми „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Повече снимки вижте в сайта на галерия Ларго на www.largogallery.com.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук