На 1 март в 18 часа в Чешкия център ще бъде открита изложбата „Бягство от кръга“ на чешката художничка Петра Йовановска, която живее и твори в Република Северна Македония. Събитието се организира от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и Културно-информационния център на Република Северна Македония в София.

Изложбата е специално подготвена за пространството в Чешкия център в София. „Бягство от кръга“ е игра с кръга. Авторката използва различни медии като част от експеримент, но в същото време всичко е в синхрон.

“Кръгът няма начало, няма край, няма ъгли, няма страни.

Не ограничава, въпреки че придава форма. Всичко вътре и извън него е в движение, той е и нулата, от която всичко започва и накрая се връща. Призовава за действие, символизира времевите цикли, движението на планетите около Слънцето, тоталитаризма, удоволствието, концентрацията, единството, съвършенството, революцията и еволюцията.
Психологически казано, кръгът ни позволява да отпечатаме себе си, тоест нашето „Аз“ в една универсална, безгранична схема на Вселената и по този начин да стоим наравно с всички живи същества, дори с всичко, което ни заобикаля. Точно това правя и аз, отпечатвам „себе си“ – моите мисли, емоции в картината – в кръга. Правя го посредством различни медии и техники, например чрез графични техники като линогравюра и релефен печат, колаж, фотография, рисунка, живопис, изследвам безкрайността от варианти на играта с кръга. Чрез серийност и мултипликация на една и съща форма постигам значителна динамика на изображението, която се подсилва от структурата.

За представянето си в Чешкия център в София избрах като основна тема комуникацията с геометричната форма – кръга и неговата символика. Художествената ми изява обаче не се основава само на символичните характеристики на геометричната форма, основното намерение е да насоча артистичната дейност към синтеза на художествения език и към един вид изследователски подход към художественото произведение.
Кръгът като основен мотив в творчеството ми не идва случайно. Идва като синтез на моята творческа и житейска философия, на знанието, че кръгът като съвършенна форма символизира всичко, за което като жена и художник копнея.

Кръгът, като характерен знаков мотив на собствения ми образ, понякога е вписан в квадрат – като противоположна форма, която символизира всичко материално, образувайки неразривна връзка между духовното и материалното.

С работите си се стремя към минимализма и универсалността на художествения език.”

Петра Йовановска

За авторката

Петра Йовановска (*1972) е родена в Йесеник, Чехия. Завършва Факултета за изящни изкуства в Университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие, Република Северна Македония. Има над 30 самостоятелни и над 300 колективни изложби по цял свят. Носител е на редица отличия от представяния в Япония, САЩ, Австрия, Република Северна Македония, Румъния, Чехия, Франция и др. Има много участия в пленери в Чехия, Полша, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Сърбия. Член е на Association of Artists of Macedonia и ICOMOS. Куратор и организатор е на различни художествени проекти.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук