Дара и първият полет - корица
„Дара и първият полет“ (художник и автор на текстовете: Адриана Герасимова; редактор: Надежда Радулова)

„Вярвам, че децата притежават естествена връзка с всичко заобикалящо ги. Те се раждат с емпатия.

И единственият възможен начин да запазим тази емпатия за следващото поколение е да намерим изгубения ключ за нея в себе си. Това е причината тази книга да е насочена както към деца, така и към родители“, споделя Адриана Герасимова, автор на „Дара и първият полет“.

Книгата ѝ е за околната среда, но далеч е надхвърлила първоначалната си цел. „Дара и първият полет“ успява да ни припомни и разкаже за нас като част от „Цялото“, а не като доминиращ вид. Вълшебната ѝ история се основава на реалността, в която живеем.

Как го постига? Книгата се отличава с твърди корици във формат А4 (подобно на писмо) и 84 страници, изпълнени с въздействаща проза, поезия и 25 зашеметяващо красиви илюстрации.

„Дара и първият полет“ – книга с кауза

„Дара и първият полет“ е вдъхновена от истинската история, показана в документалния видеоклип на фотографа Пол Никлън „The Starving Polar Bear on Iceless land”.

„За мен това беше като спешно повикване.

Гмурнах се в нова област, пиша и илюстрирам за деца, само с едно наум – да направя всичко възможно да помогна.

Ето защо 21% от продажбата на всяка книга и продукт от стартиращия ни проект KIDS4FUTUREARTH ще бъдат дарени за екологични каузи“, обяснява четиригодишното си пътешествие и израстване създателката на книгата.

„Дара и първият полет“ и нейните ангажименти към околната среда

Тъй като „Дара и първият полет“ е екологична книга и част от проект, ангажиран с устойчивост, екипът зад нея не иска да добавя нито към проблема с обезлесяването, нито към проблема със замърсяване с пластмаси, затова:

  • Книгата ще бъде отпечатана на висококачествен 120 гр. рециклирана хартия
  • Твърдите ѝ корици ще бъдат произведени от хартия от сертифицирани гори
  • „Дара и първият полет, както и свързаните с нея пъзел, принтове и книжка за оцветяване ще се отличават с устойчивото изпълнение и разпространение
  • Ще се стреми към повторна употреба и рециклиране

За автора и прототипа на „Дара и първият полет“

„Запознайте се с Божидара – прототипът на главната героиня в книгата – Дара, и водещата мотивация зад този проект.

Тя е моят обратен завой, моето събудено съзнание.

Тя израсна заедно с героинята си и беше мой спътник в това пътуване“, разказва майка ѝ, авторката на Дара и на чудния книжен свят, в който я откриваме.


Адриана Герасимова е визуален артист. Завършила е Художествената гимназия, а след това и Художествената академия в София, последвана от магистърска степен по моден дизайн. През 2010 г. създава собствено бутиково визуално студио – ADDMINIMAL CREATIVE STUDIO. Оттогава работи с клиенти и приятели от цял ​​свят.

През последните години „околната среда“ е водеща тема в работата ѝ.
През 2014 г. е сърежисьор на късометражния „Global Warning“ – документален филм за супер тайфуна „Хайян“ във Филипините, напомнящ за глобалното затопляне и неговите опустошителни последици. Филмът печели втора награда за млад режисьор на Международния конкурс за филми за околната среда ACTION4CLIMATE с жури Бернардо Бертолучи, Фернандо Мейрелес, Вим Вендерс, Мира Наир.

Ако „Дара и първият полет“ е и вашият начин да разперите криле, устремени към по-красивото ни и добро утре, последвайте линка и дарете сума според желанието и възможностите си. Необходимите средства за първия тираж на двете издания на книгата, на български и на английски език, вече са събрани; продължава да се набира сума за изработването на лимитирана серия пъзели и принтове. За да дарите е нужна единствено регистрация в платформата Kickstarter, отнемаща само няколко клика.

Снимки и допълнителна информация: ADDMINIMAL CREATIVE STUDIO | KIDS4FUTUREARTH

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук