От днес, 19 септември, билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри в столицата са вече в продажба. Днес тръгват в продажба и билетите за богатата селекция от филмови заглавия, включени в паралелното онлайн издание на фестивала в платформата Neterra.TV+.

Старт на фестивала на 8 октомври дава антиутопичната приказка φ1.618 на режисьора Теодор Ушев, адаптация по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров. Това е единственото българско заглавие в тазгодишната международна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм.

Освен състезателната програма Синелибри ще предложи и впечатляващ списък от заглавия, разпределени в няколко паралелни секции. Сред кино-литературните удоволствия се открояват заглавията „Супергерои“, „В очакване на Боджангълс“, „Обещания“, „Цветовете на пожара“ и „Сляпа върба, спяща жена“. Всяка от екранизираните книги е издадена у нас или предстои да излезе в навечерието на съответната филмова премиера. „Супергерои“ на Паоло Дженовезе е адаптация на собствения му роман – трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка. Творба, която ни кара да си зададем прост, но дълбок въпрос: необходимо ли е да притежаваш суперсили, за да създадеш семейство, което да устои на времето?

Супергерои“ на Паоло Дженовезе

Елегантната историческа драма „Цветовете на пожара“ на Кловис Корнияк, адаптация по романа на Пиер Льометр, е своеобразно продължение на филмовия шедьовър „Ще се видим там горе“ – също екранизация по Льометр. В „Цветовете на пожара“ блести грандамата на френското кино Фани Ардан. И докато сме на френска вълна, няма как да не отбележим премиерата на романтичната мелодрама „В очакване на Боджангълс“ в компанията на самия Оливие Бурдо, автор на едноименния бестселър, удостоен с множество награди! Във филма сияе нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира, партнира й Ромен Дюри. Освен че пристига в качеството си на член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм, Бурдо ще представи пред софийската публика книгата и филма по нея, както и новия си роман – „Флорида“, натоварен с огромни очаквания от читателите.

В очакване на Боджангълс

Друг член на журито – очарователната и невероятно талантлива Аманда Стерс, ще представи филма си „Обещания“, адаптация на собствения й роман, който току-що излезе на български език в превод на Красимир Петров. Зрителите ще могат да се насладят и на още една нейна кинотворба – прелестната комедия със сатирични ноти „Мадам“, в която участва цяло съзвездие от актьори – Тони Колет, Роси де Палма, Харви Кайтел и др.

Няма да останат разочаровани и ревностните фенове на японския писател Харуки Мураками, чийто сборник с разкази „Сляпа върба, спяща жена“ вече има българско издание. Нещо повече, в рамките на Синелибри ще бъде показан едноименният френско-канадски анимационен филм, създаден по мотиви от книгата, който отнесе Нaградата на журито от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси.

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата „Синът“ на Флориан Зелер, която е част от трилогията, включваща и безапелационния филм „Бащата“ на същия драматург и режисьор.

Синът“ на Флориан Зелер

С мощен устрем след представянето си във Венеция, където беше номиниран за наградата „Хоризонти“, у нас пристига филмът „Синдикалистката“ на режисьора Жан-Пол Саломе с великолепната Изабел Юпер в главната роля! В основата на сюжета, който засяга важна социална и политическа проблематика, стои разследване в областта на ядрената енергетика.

Синдикалистката“ на Жан-Пол Саломе

Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма „ДалиЛенд“ с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто.

ДалиЛенд“ с Бен Кингсли в главната роля

С номинация за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция и веднага след специалното си представяне на кинофестивала в Торонто у нас пристигат „Децата на другите“, любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски, и филмът „Да живееш“ – римейк на японския шедьовър “Ikiru” (1952), чийто сценарий е дело на известния писател Казуо Ишигуро. „Да живееш“ на режисьора Оливър Херманус, с Бил Наи в главната роля, неслучайно беше номиниран за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Комплимент за почитателите на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм – „Нотр Дам гори“, който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 година. Резултатът е върхово кинематографично постижение, отдаващо почит на една от най-великите катедрали на света.

Децата на другите

И тази година Синелибри ще има дигитално издание в интервала 08-30 октомври, т.е. паралелно с прожекциите в кината. То ще се състои в утвърдилата се вече онлайн платформа Neterra.TV+, пространство, което дава легален достъп до съвременно българско и международно аудио-визуално съдържание. Над 35 филма от програмата на Синелибри ще са налични на neterra.tv/plus през октомври, в т.ч. трепетно очаквани заглавия като „Петер фон Кант“, „Колибрито“, „Осемте планини“, „Супергерои“, „В очакване на Боджангълс“, „Дневникът на подправките“, „Мълчаливото момиче“, „Ерна на война“, „Лимонов сладкиш с маково семе“ и много други. Предвидени са изключително атрактивни пакетни цени, от които могат да се възползват зрители в цялата страна!

Още за Синелибри 2022

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

Билети за фестивалните събития можете да закупите оттук: https://epaygo.bg/3709766830

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук