Изложба фотографии на Давид Тешински и конференция за медийна демокрация предстоят в културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22). Организатори са Чешкият център и Посолството на Чешката република в София, конференцията се провежда съвместно с Библиотека „Вацлав Хавел“ в Прага. И двете събития са в рамките на тазгодишното издание на фестивала за художествено документално кино с фокус върху човешките права „София ДокуМентал“.

Чешкият фотограф Давид Тешински лично ще открие изложбата си на 19 септември в 18 часа в Чешкия център в София (ул. „Г.С. Раковски“ 100). Проектът „Различната красота“ се фокусира върху екологични и социални проблеми, които вървят ръка за ръка в паралел с основните цели на ООН. Давид Тешински ще представи в София само част от работите си, запечатали младежката революция в Иран, участието на жените във войната в Украйна, портрети на серийни убийци в Украйна, проблемите с гангстерите и спасителите-доброволци на плажа в Гватемала, трагикомичния живот на японския бизнесмен, екзорсизма в Етиопия, „Рапът е нашата религия“ – всекидневния живот на рапърите в Детройт, Ню Йорк и Балтимор, живота на гетото в Ямайка и Гана, жертвите на умишлените пожари в Амазония и Бразилия, децата, работещи тежка работа в Гана, уличния живот на живите легенди на регето в Ямайка, Църквата на Сатаната в Чехия, дълготраен проект за наркозависимите хора в Прага, Виктория и Канада, символичните серии „Диктатор или Гей?“ за нелегалното ЛГБТ-движение в Беларус, живота в бедните квартали на Индия и Непал, „Преди да настъпи нощта“ за първия травестит в Куба, сатиричните серии за изкуство „Животът е хубав!“ и много други субкултури и истории.

 „Считам, че фотографията е оръжие,

което може да унищожи стереотипите, лекарство, което може да отвори очите и сладкиш, който може да ви накара да се почувствате добре.“, казва чешкият фотограф.

Давид Тешински е независим фотограф на човешки истории, субкултури, социална документалистика и изкуство с главна цел да отвори очите на хората и унищожи стереотипите. В творчеството си търси противоположности и полемики.

Има публикувани фотографии в изданията: The Guardian, VICE, Le Monde, VANITY FAIR, The Huff Post, Stern, Spiegel, La Republica, The Sun. Правил е самостоятелни изложби, но се включва и в колективни такива в цяла Европа, САЩ, Израел и др., в общо 80 събития. Няколко пъти е участвал в Czech Press Photo и е бил награден в рамките на Sony World Photography Awards, PDN storytellers, Award of excellence by PICTURES OF THE YEAR INTERNATIONAL, бил е номиниран за наградата World Press Photo. Има Youtube-канал, където публикува експериментални и видео документални клипове “MAKING OF“.

Още за изкуството на Давид Тешински

На 20 септември от 13 часа в International Centre Unicredit BulBank в София (ул. „Аксаков“ 8) ще се проведе Международна конференция на тема „Европейската медийна демокрация по време на криза“ в рамките на международния проект „Европейски диалози „Вацлав Хавел“, който има за цел да отвори и развие дискусия по теми, определящи посоката на съвременна Европа, с препратка към духовното наследство на Вацлав Хавел. За присъствие на конференцията е необходима предварителна онлайн регистрация! Официалният език на събитието е английски.

Основната тема на конференцията ще бъде медийният и обществен дебат в общоевропейската перспектива на актуалните събития – руската инвазия в Украйна и пандемията от COVID-19. Ролята на медиите в Европа е изключително важна през последните години. Пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна поставиха медиите под изключителен натиск и направиха ролята им още по-важна. И двете кризи бяха придружени от мащабни кампании за дезинформация и ескалация на хибридна война от страна на режима на Путин. Как медиите и журналистите се справят с тези кризи? Кое е основното предизвикателство за тях? Как могат да укрепят доверието си във време на мащабни кампании за дезинформация? Как социалните мрежи и политическият натиск влияят върху демократичния дебат? Водещи личности, журналисти, политолози и други експерти (и не само) от Чехия, България, Украйна, Република Северна Македония и Германия ще обсъждат тези и много други въпроси в три тематично разнообразни панела.

Ето и участниците: Михаел Жантовски (директор на Библиотека „Вацлав Хавел“ в Прага, политик и бивш посланик на Чехия в САЩ, Израел и Обединеното кралство ), Йосеф Шлерка (експерт по анализ на данни от социални мрежи, професор в Карловия университет в Прага), Симона Велева (експерт по медийно право и етика, авторски права), Игор Федик (ръководител на Балканската секция на Центъра за изследвания на армията, конверсията и разоръжаването), Кристофър Неринг (експерт по медии, дезинформация и разузнаване), Антони Тодоров (експерт по политическо поведение и сравнителна политика), Евгений Дайнов (политолог и политически коментатор), Павел Барша (политолог, професор в Института по политически науки към Карловия университет в Прага), Ирина Недева (журналист, председател е на Асоциацията на европейските журналисти в България), Павла Холцова (разследващ журналист и основател на уебсайта investigace.cz), Катерина Синадиновска (основател на Съвета по медийна етика на Македония и председател на Управителния съвет, главен редактор на „Капитал“), Мария Черешева (журналист на свободна практика, репортер на Balkan Insight).

Конференцията се организира от Посолството на Чешката република в София, Чешкия център София и Библиотека „Вацлав Хавел“  в сътрудничество с Посолството на Украйна в България, Културно-информационен център на Северна Македония в София, Медийната програма към Фондация „Конрад Аденауер“  и Университета за национално и световно стопанство в София.

Повече информация за изложбата „Различната красота“ на Давид Тешински: https://sofia.czechcentres.cz/bg/program/vystava-fotografii-davida-tesinskeho

Повече информация за конференцията „Европейски диалози „Вацлав Хавел“: https://sofia.czechcentres.cz/bg/program/evropske-dialogy-vaclava-havla

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук