На 28-ми май в София започва 14-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което обещава да ни сближи с вълнуващ 10-дневен календар от събития.

Специално за откриването на фестивала в България пристига хореографката Паула Розолен (Германия) със своя проект, посветен на Мърс Кънингам – един от най-влиятелните хореографи в света, променил из основи представите ни за танца. През 2019 г. се навършиха 100 години от рождението на Кънингам и по този повод водещи танцови институции в Германия, заедно със съмишленици, обединяват усилия с Паула Розолен, за да отдадат почит на танцовата легенда. В проекта им се включват над 100 танцьори и хореографи, въплътили танцовата техника на Кънингам в мащабно представление на открито и с музика на живо.

В София хореографката избира да работи с музиката на Емилиян Гацов – Елби и с 20 български изпълнители от различни възрасти и с разнообразен опит, за да създаде българската версия на „В почит към Мърс Кънингам“. Събитието започва в 19.00 ч., на 28 май, пред Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, с вход свободен, и може да се види само веднъж. То обаче е повод за посещение и на изложбата „Хербариумът като място за съхранение на идеи“, която междувременно се случва в музея.

На 2 юни в 18.00 ч. танцовата атмосфера нахлува в бар „Шрьодингер“ (София), където ще се състои премиерата на брой 3 на единственото годишно „Списание за танц“ в България. Тема на броя е „Танцът и политическото“, а 120-те му страници предлагат многообразие от гледни точки както към нея, така и към други танцови измерения, свързани с миналото, настоящето и бъдещето на съвременния танц, класическия балет и танцовата култура. Броят започва с превода на български език на посланието на Анне Тереза Де Кеерсмакер – хореографка, изпълнителка и преподавателка, една от най-утвърдените фигури на съвременния танц. Обръщайки се към международната артистична общност в разгара на пандемията тя обобщава:

 „Тревожим се от близостта до другите, от докосването,

тревожим се от това да сме заобиколени от някаква група, тревожим се да споделяме дъха си. За съжаление, всичко това – близост, докосване, общност и дъх, е неразривна част от ДНК-то на танца. Тази криза не засяга само това, с което се занимаваме, а и това, което сме.“.

Списанието продължава с крайно необходимата дискусията, от която нито една професионална общност не бива да бяга, а именно ковид-ефекта върху танцовата сцена. На страниците си изданието засяга още редица горещи въпроси, повдигнати от водещи български и чуждестранни изследователи, мислители, критици, творци и мениджъри, както и предлага близки срещи със знакови фигури от българската и европейската танцова сцена. 

14-то издание на фестивала „Антистатик“  не отстъпва в устойчивото развитие на своята образователна платформа „Без дистанция“, която този път включва три уъркшопа – с Меган Бридж (САЩ), Драгана Алфиревич и Деян Сърхой (Сърбия / Словения) и Томи Паазонен (Германия), но също така срещи с артисти и три ексклузивни разговора с хореографи и културни мениджъри от Франция и Германия.

На 31 май, в Youtube канала и Фейсбук-страницата на фестивала от 17.00 ч. започва „Да празнуваш момента“, разговор с хореографа Марк Томпкинс, който посети България за първи път през 2018 г.  именно в рамките на фестивала „Антистатик“ с проекта „В почит към…“ – трибют на Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард. Разговорът с него ще бъде доминиран от идеите за протичащото време, паметта, възрастта, миналото, така както присъстват те и в спектаклите му.

Втората онлайн среща от поредицата ще бъде достъпна на същите канали, на 2 юни, от 17.00 ч., с гост немската хореографка Силке Гилес, по-известна като Silke Z. Разговорът с нея е посветен на танца, като език за диалог между поколенията. Гилес живее и работи като независим хореограф в Кьолн. Тя е художествен директор на компанията за междупоколенчески танц “Silke Z./ Resistdance” и директор на пространство за междупоколенчески танци и пърформанс в Кьолн.

Третата среща предстои на 4 юни, от 17.00 ч., отново на каналите на „Антистатик“ във Фейсбук и Youtube. Тя е с културния мениджър и продуцент Мадлин Ритер и с участието на философа Боян Манчев. Мадлин Ритер е адвокат, арт мениджър и куратор в областта на танца, както и създател на танцовата компания „Dance on”. С нея тя показва друга перспектива към възрастта, вкл. към тази на танцовите професионалисти над 40 г. – като непрекъснат процес на растеж и развитие, който всеки човек преживява и състояние на постоянно движение.

Трите събития са част от проекта „Tempus Fugit„, организиран от Гьоте – институт България и Френски институт в България, по идея на сдружение „Метеор”, в рамките на Френско-германски културен фонд. Те са опит да се огледат всевъзможните отношения между времето, възрастта и танца и се осъществяват в партньорство с фестивала „Антистатик“.

Освен онлайн срещи обаче няма да липсват и срещи на живо с артисти – те ще се случат в края на всяко представление с екипите от международната програма на фестивала. Тогава в разговори с публиката ще се впуснат Меган Бридж (САЩ), Паула Розолен (Германия), Томи Паазонен (Германия), Вили Прагер (България/Румъния) и Симона Дяконеску (Румъния).  В рамките на фестивала ще се случи и среща с продължение, с френския хореограф Кевин Джийн, когото посрещнахме за първи път на фестивала с „Райски места“ през 2017 г.

Билетите за платените събития от програмата на „Антистатик“ вече са в продажба онлайн от 10 лв. на EPAYGO.BG, както и 15 лв. на касите на Билетен център – НДК, Сцена „Дерида“, касите на EASY PAY, както и на EPAYGO.BG в деня на представлението.

Повече подробности за програмата на „Антистатик” можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Още за програмата на 14-ия Антистатик

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук