Фасадите на дванадесет от най-емблематичните забележителности в Берлин ще бъдат преобразени от зрелищни 3D мапинг проекции, създадени от българското MP-STUDIO. Спектаклите ще бъдат част от седемнадесетото издание на най-големия фестивал за светлинно изкуство в света „Фестивал на светлините“, който стартира днес и ще превърне германската столица в огромна галерия на открито, с над 70 светлинни проекции и арт инсталации.

Бранденбургската врата, преобразена от MP-STUDIO

Основното шоу в рамките на фестивала ще бъде създадено от българите за пета поредна година. По традиция, то ще даде нов облик на символа на Берлин – Бранденбургската врата. Светлинната шоу продукция носи името „Създаване на утрешния ден“ (Creating Tomorrow), което е и мотото на тазгодишното издание на фестивала. 3D мапинг спектакълът е посветен на по-устойчивото бъдеще на планетата и се осъществява с подкрепата на инициативата за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2040 г. The Climate Pledge. 

Още две светлинни проекции ще съчетаят изкуство и високи технологии, за да представят екологичните предизвикателства пред човечеството. Върху най-високата структура в Германия – 368-метровата телевизионна кула, ще намери място темата за ролята на технологиите в създаването на по-екологично бъдеще, а фасадата на намиращия се на площад Бебелплац емблематичен Hotel de Rome ще стане дом на пъстроцветни тропически гори и изчезващи животински видове, които човечеството би могло да предпази, чрез своите бъдещи действия.

Чрез високотехнологичното си изкуство, българите ще разкажат историята на музиката, върху построената преди точно 200 години (1821 г.) концертна зала в Берлин (Konzerthaus), която е считана за една от основните творби на най-важния архитект на неокласицизма в Европа – Карл Фридрих Шинкел. 

Една от най-интересните локации, които могат да бъдат наблюдавани, ще бъде намиращият се в източната част на Берлин мост Обербаум, който свързва двата бряга на река Шпрее. Там ще бъде и най-мащабното 3D мапинг шоу, което ще покрие цялата повърхност на моста, дълъг 150 метра.

„Целият ни екип очаква с нетърпение началото на „Фестивал на светлините“ в Берлин, от който сме част от 2015 г. Щастливи сме, че той ни дава възможност да разгръщаме своята креативност и да експериментираме и създаваме технологични иновации, докато правим творби за едни от най-красивите исторически сгради и забележителности не само в Германия, но и в света.

Тази година, имаме възможност да отправим чрез изкуството си важни послания за бъдещето на планетата,

което прави изключително ценно за нас участието ни във фестивала,“ сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и арт директор на Festival of Lights International.

Останалите светлинни проекции, създадени от българите, ще трансформират фасадите на: Берлинската катедрала (Berliner Dom), Министерството на транспорта, Посолството на Канада, Германското пенсионно осигуряване, Федералната пресслужба, Сценичния театър на пл. Потсдамер и търговския център Spandau Arcaden.

Берлинската катедрала (Berliner Dom)

Тазгодишното седемнадесето издание на „Фестивал на светлините“ ще се проведе всяка вечер от 20:21 ч., в дните между 3 – 12 септември, при спазване на всички противоепидемични мерки.

MP-STUDIO е известно на българската публика със светлинните спектакли за Деня на Европа през 2017 и 2018 г., които разказаха пъстроцветни истории на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и Министерски съвет в София, както и с реализирането на първото гостуване на „Фестивал на светлините“ в Пловдив през 2019 г.

През следващите пет години, зрители от цял свят имат възможността да посетят единствената по рода си 360-градусова 3D мапинг проекция, създадена от студиото – “Винсент среща Рембранд: Неразказаната история”, в църквата Нордеркерк в Амстердам, която беше открита на 1 юли 2021 г.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук