Винсент среща Рембранд: Неразказаната история

Единствената по рода си 3D мапинг проекция “Винсент среща Рембранд: Неразказаната история” беше открита в църквата Нордеркерк в Амстердам на 1 юли. За първи път в световната история, двамата най-велики нидерландски художници се “срещат” по време на зрелищното аудио-визуално шоу. Автор на проекцията е българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO.

Произведението на изкуството е представено под формата на 3D мапинг проекция, която покрива цялата вътрешна площ на катедралата – всички стени, пода и тавана и по този начин, образува 360-градусово платно, на което е разказана историята на двама от най-великите художници в човешката история. “Срещата” между Ван Гог и Рембранд ще оживява в бароковия интериор на катедралата всеки ден през следващите пет години.

Произведението е изградено с помощта на оригиналните писма на Винсент ван Гог, изпращани до брат му Тео, в които той многократно споделя за вдъхновението, което му носят творбите на живелия два века и половина по-рано Рембранд.

“Човек трябва да е умирал много пъти, за да рисува по този начин.

С право наричат Рембранд магьосник,” споделя в едно от тях Ван Гог.

“Да създадем произведение, което е посветено на без съмнение, едни от най-важните творци в историята, беше огромно предизвикателство и отговорност за нас. Да вникнем в емоцията, която са предизвиквали творбите на Рембранд у Винсент ван Гог и да намерим правилните похвати, с които да я предадем обективно на публиката беше сред основните ни приоритети в създаването на творбата и сме горди, че успяхме да го постигнем,”сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO.

Изборът на построената през 1623 г. църква за “дом” на спектакъла не е случаен – именно това е сред местата, които Рембранд и Винсент ван Гог са посещавали, съответно през XVII и XIX век. Аудио-визуалното шоу е с продължителност 40 минути, в които зрителите имат възможност да се докоснат до двамата велики художници, творили през две различни епохи – барок и постимпресионизъм и оставили своята ярка следа в световната история на изкуството.

Повече информация за произведението и билети могат да бъдат намерени на: https://vincentmeetsrembrandt.com/

За MP-STUDIO

MP-STUDIO, основано през 2008 г., е високотехнологична компания, специализирана в 3D projection mapping и интерактивни визуални решения за събития. Компанията е пионер в бранша и се нарежда сред най-успешните в сферата, със своите над 400 проекта, реализирани в цял свят.

През 2020 г. компанията създаде първата в България платформа за организиране на виртуални събития, която дава на зрителите усещане за реална среда: MP Virtual Events. Интерактивната платформа позволява организиране на изцяло виртуални и хибридни събития и може да бъде перфектно допълнение към всяко събитие на живо.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (20%)
  • вдъхновяваща (40%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (0%)
  • гореща (20%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук