Артисти от България, САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна ще участват в изложба в историческия център на София и онлайн, занимавайки се с понятията за интимност и спектакъл в епохата на социалните медии. 

Sofia Art Projects (плакат)

Наистина има ли граници между изкуството и живота, които бихме искали да запазим? – питат кураторите на проекта „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“ Десислава Димова, Вера Млечевска и Весела Ножарова. В първото издание на инициативата Sofia Art Projects те изследват гранични ситуации, рамки и платформи, където са възможни паралелни и размиващи се представяния на изкуството и обществената сфера. 

Между 10 и 20 юни български и чуждестранни артисти ще се намесят  със свои художествени инсталации, пърформанси и прожекции на територията декуманус максимус на  Сердика и онлайн, осмисляйки настоящата динамична ситуация, в която личното простанство и спектакъла постоянно разменят местата си. Местата на изложбата ще бъдат магазини и витрини в подлеза под площад „Независимост“, както и пространството под стъкления купол на Ларгото.


Програма – Sofia Art Projects Vol. 1

Интимност и спектакъл в епохата на социални медии
Куратори: Десислава Димова, Вера Млечевска, Весела Ножарова
10-20 юни 2021 г.

Откриване: 10 юни, 18:00 ч. с пърформанс на Иван Мудов
Подлеза на Ларгото под площад „Независимост“ и онлайн
(Античен културно-комуникационен комплекс Сердика)

Участници в изложбата: Анета Мона Киша и Луция Ткачова (CZ/SK), Виктор Рубан (UA), Иван Мудов
(BG), Красимира Буцева (BG/UK), Лазар Лютаков (BG/AT), Полин Бодри и Ренате Лоренц (CH), Сашо
Стоицов (BG), Стела Василева (BG), Трейси Снелинг (US)
Нейните съкровени акуратни мисли
Кураторски арт стрийминг
15 юни, 2021 г., 19:00 ч.

Амалиа Улман, Ана Првачки, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Венета Андрова, Вълко Чобанов и
Димитър Шопов, Георги Ружев, Гери Георгиева, Иван Мудов, Кайра Нова, Кийра Грийн, Манон де
Бур, Миряна Тодорова, София Грънчарова, Цветан Кръстев


След едногодишно затишие в художествения живот и малко изкуство, достигнало до нас от зад граница, Sofia Art Projects поставя акцент именно върху интернационалния аспект и обмен. В изложбата вземат участие утвърдени художници от България, САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна. 

Трейси Снелинг в берлинското ѝ студио, 2021
снимка: Jörg Dedering

Художниците ще представят предимно нови и специално създадени проекти за изложбата. Трейси Снелинг от САЩ ще участва със своите миниатюрни градове, този път резултат от двуседмичния й престой и впечатления от архитектурата и живота на София.

Виктор Рубан по време на уъркшоп в в Dеrida Dance Center, София

Хореографът Виктор Рубан от Украйна пък ще работи с младежи и минувачи, с които ще създаде хореография сред Ларгото и сред самата изложба.

Легендарната кола „София“

Легендарната кола „София“ – първият и единствен автомобил по български дизайн, ще бъде представена като арт проект и исторически артефакт от художника Лазар Лютаков, а художничката Стела Василева ще претвори пространството под стъкления купол на Ларгото чрез светлина.

проект на Стела Василева

Художникът Иван Мудов ще се включи както със скулптура, така и със свой нов пърформанс, в който експериментира с типична практика за просене на пари чрез събиране на боклук от Южна Африка.

С работата си младата художничка Красимира Буцева се занимава с моменти от историята на конкретното място.

Сашо Стоицов, една от ключовите фигури на българското съвременно изкуство от 80-те насам, ще покаже новата си скулптурна инсталация „Вани на философията“.

В изложбата участват и два международни тандема.

Анета Мона Киша и Лусия Ткацова, yYYyYyyYYYYyYy, installation, wood, artificial nails, nail polish, wallpaper collage, 2017-2019

Едното дуо е това на Анета Мона Киша и Лусия Ткацова, които вземат участие с инсталация на една от витрините в подлeзите.

Полин Бодри и Ренате Лоренц

Полин Бодри и Ренате Лоренц пък ще покажат филм, в който венецуелската певица Aérea Negrot пее на Ораниенплац в Берлин, където до 2014 г. има протестен бежански лагер. 

Освен изложбата на място в Ларгото, „Sofia Art Projects“ ще включи и онлайн стрийминг с арт филми и пърформанси на 15 артисти от България и Европа. Програмата „Her Accurate Private Mind“ е кураторски експеримент с онлайн формата, наложил се като принудителен в последната година на пандемия, но и с мястото на изкуството в популярните социални платформи. Стриймингът ще се излъчи в платформата Twitch, популярна най-вече сред геймърите. 

Sofia Art Projects Vol. 1
Интимност и спектакъл в епохата на социални медии
10-20 юни 2021 г.
Подлеза на Ларгото под площад „Независимост“ и онлайн
(Античен културно-комуникационен комплекс Сердика) 

Куратори: Десислава Димова, Вера Млечевска, Весела Ножарова
Участници: Анета Мона Киша и Лусия Ткацова (CZ/SK), Виктор Рубан (UA), Иван Мудов (BG), Красимира Буцева (BG/UK), Лазар Лютаков (BG/AT), Полин Бодри и Ренате Лоренц (CH), Сашо Стоицов (BG), Стела Василева (BG), Трейси Снелинг (US)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук