Новият обект на проучване на хореографското дуо Ива Свещарова и Вили Прагер е апокалиптичната култура, превърнала се във феномен далеч не само в изкуствата и науката, но вече и в ежедневието ни. Работейки с хърватската драматуржка Ивана Ивкович близо година, двамата артисти проучват теории, истории, събития и явления, свързани с разрухата и изчезването на човечеството, както и с дебатите около вечния въпрос –

ще има ли край на света и какъв би бил той.

Глобалните и локалните последствия от пандемията обаче сякаш се отразиха и на апокалиптичните теории, чиито последователи престанаха да се чудят, дали краят ще настъпи, а заявиха, че вече живеем в него – ние, последните поколения на настоящата цивилизация.

С много проучен материал, стъпил на поп културата, религиите и конспирацията, под звуците на музиката на Емилиян Гацов – Елби и с 3D модели на самите себе си, като на игра, Ива Свещарова и Вили Прагер пресъздават поредица диорами на катастрофата, картини на разрушението и хаоса. На сцената им партнират Мирослава Захова и Нейтън Купър. И въпреки че темата е страховита, те ведро призовават:

„Понякога сме чудовища, с много странни крайници, друг път облечени празнично крещим с тишината и пълним небето с балони. Във всеки случай присъединете се към нас в този странен празник!

Доверете ни се, бъдещето (все някога) ще свърши!“

За Преди края… (на света)

Преди края... (на света) - визия към спектакъла

Концепция и реализация: Ива Свещарова и Вили Прагер
Драматург: Ивана Ивкович
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Осветление и консултант сценична среда: Ралица Тонева
Изпълнение: Мирослава Захова, Нейтън Купър, Ива Свещарова и Вили Прагер
Комуникации: Културна фондация А25
Продукция на Брейн Стор Проджект в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Билетите за двете премиерни представления вече са в продажба в Билетен център на НДК, както и на https://www.tickets.ndk.bg/

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, и в рамките на Critical Movement Residency на проекта (NON)ALIGNED MOVEMENTS  Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM на Балканската танцова мрежа Nomad Dance Academy, съфинансиран от Европейския съюз.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук