След като (успешно и абсолютно зашеметяващо) бяха произведени за щастие, Ива Свещарова и Вили Прагер ни канят на споделим A Better Life

A Better Life на Ива Свещарова и Вили Прагер

На 18 и 19  декември от 19.30 ч. в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК, зрителите в София първи ще могат да се насладят на най-новия международен проект на хореографите Ива Свещарова и Вили Прагер, по който те работят съвместно с танцова компания MS Schrittmacher.

След кутията за срам, в която затвориха публиката на Shamebox (2017) и закачливото намигване, с което стимулираха щастието в „Произведени за щастие” (2018), донесли им две последователни награди ИКАР и покани от национални и международни фестивали, артистичният тандем Ива Свещарова и Вили Прагер се заемат с изследване не на добрия, а на по-добрия живот с „A Better Life“.

Представлението е българо-немска копродукция, в която двамата артисти, заедно с хореографа Мартин Щиферман, основател на берлинската танцова компания MS Schrittmacher, търсят формулата за възможния по-добър живот и постигането му, насред глобалната мобилност и житейска неизвестност на днешния ден.

„A Better Life“ е създаден след проучване от последната година на миграционни модели на възрастни германски граждани, установили се в България, и млади българи, преместили се да учат и работят в Германия. Но A Better Life не е документален театър за резултатите от изследването, а артистичен коментар върху вечната мечта за по-добър живот, за свободата, която имаме да отидем почти навсякъде и за общество, което се намира в постоянно движение.

Зрителите в София първи ще бъдат изправени пред въпроса готови ли са да изтъргуват социалния си капитал в името на материалния. Премиерата на A Better Life в Берлин ще бъде през януари 2020 г.

***

Ива Свещарова и Вили Прагер (София) са хореографи и изпълнители, които работят заедно от години и са сред основателите на организацията Brain Store Project, Номадска танцова академия – Балканска мрежа за съвременен танц и пърформанс, както и Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс Антистатик. Последните две техни общи продукции са отличени с националната награда ИКАР за съвременен танц и пърформанс (Shamebox, 2018 и Произведени за щастие, 2019).

Мартин Щиферман (Берлин) е директор и хореограф, чиято кариера започва в Hamburger State Ballet и преминава през няколко държавни и общински театри, докато през 1998 г. решава да създаде собствена театрална компания MS Schrittmacher. Съ-основател е на ZTB-Berlin и член на LAFT Berlin. С над 80 продукции зад гърба си.

***

Концепция, реализация и изпълнение: Ива Свещарова, Вили Прагер, Мартин Щиферман
Концепция, текст и драматургия: Натали Бауди
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Консултант костюми: Нели Митева
Осветление: Ралица Тонева
Мениджър продукция: Хелена Цифлидис
Графичен дизайн: Георги Флоров
Комуникация, България: Ина Дублекова и Кремена Христова (Културна фондация А25)
Комуникация, Германия: Сара Розенау, English Theatre
Копродукция: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, АСТ фестивал за свободен театър

Ива Свещарова и Вили Прагер познаваме и от:

На Ива Свещарова и Вили Прагер дължим и познанството си с:

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук