Защото днес дори революциите са спектакъл, в който публиката е въвлечена…

Гостува ни The Victory Day (плакат)

На 8 ноември от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК българската публика има възможност да гледа гостуващото представление The Victory Day, носител на наградата на публиката Jardin d’Europe на най-големия танцов фестивал в Европа – ImPulstanz-Vienna.

По умен и забавен начин, The Victory Day предлага своя отговор на въпроса възможни ли са все още революции днес или са се превърнали в спектакъл.

Представлението зрелищно си играе с най-разпознаваемите знаци и символи на политическите и обществените революции на 20-ти и 21-ви век.

И показва способността им умело да ползват средства на театъра.

През тази перспектива революцията се оказва автоматизирана машина, задвижвана от състояния на ентусиазъм и разочарование.

Опитвайки се да ги предаде и на публиката, The Victory Day нескрито манипулира нейните възприятия и роля, провокирайки я да бъде „за“ или „срещу“ случващото се на сцената.

Тематично, заглавието The Victory Day, или Денят на победата, е заимствано от едноименната руска естрадна песен от средата на 70-те години, изпълнявана от Лев Лещенко. Песента е написана за държавен конкурс (който и печели), посветен на годишнината от края на Втората Световна война и 09 май 1945 г. – денят, в който армията на Съветска Русия побеждава нацистка Германия.

The Victory Day e представление на един от утвърдените артисти в полето на съвременния танц и пърформанс на българска и международна сцена – Вили Прагер. Той е познат от проекти като „Myзей на хигиената“, Transformability, Balkan Dance Reality Show, Нашето последно па де дьо“, Prager Strasse, Sequel for the future, Watch your back, Migratory restlessness  и shamebox, за който, заедно с  Ива Свещарова печелят „Икар 2018“ в категория „Съвременен танц и пърформанс”.

С The Victory Day на сцената Вили Прагер отново си партнира с Ива Свещарова, а специално участие взима и Галина Борисова. Дни след гостуването в София, представлението е поканено за участие във фестивала East meet East в Клуж-Напока, Румъния.

Билети могат да бъдат закупени онлайн и на касите на Билетен център – НДК или на място в ДНК, един час преди началото на събитието.

The Victory Day

идея и реализация: Вили Прагер
в сътрудничество с Ива Свещарова
изпълнение: Ива Свещарова, Вили Прагер, със специалното участие на Галина Борисова
музика: Емилиян Гацов-Елби
драматургичен консултант: Ангелина Георгиева
плакат: Цветалина Атанасова

Вили Прагер завършва магистърската програма „Соло/Танц/Авторство“ в Университета за изкуства в Берлин, „Синтетично сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС“. Работи с режисьори и хореографи като Галина Борисова, Николай Георгиев, Дейвид Замбрано, Алън Гууд и е участвал в проекти на Дойферт&Плишке, Томас Леман, Далия Ачин, Иво Димчев и др. Съосновател е на „Брейн Стор Проджект“, на Номадската танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в София.

Още една среща с въздействащото изкуство на Ива Свещарова:

Ива Свещарова: Съвършено розово уголемява и разклаща образи (видео интервю)

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (33%)
  • любопитна (33%)
  • забавна (33%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук