Завър и тенекиеният човек

Изложба на Невена Екимова & Slavs and Tatars
15.12.2021 – 28.01.2022
Откриване: 15.12. от 18:30 ч.
Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София

Съвсем скоро галерията на Гьоте-институт ще се превърне в отворена сцена за приказката „Магьосникът от Öz“ (по работата The Wizard of Öz Türkçe на Slavs and Tatars) и Завърът на художничката Невена Екимова. В главните роли са плюшен Завър с неясен произход между динозавър и българска ламя и Тенекиеният човек, на когото му липсва сърце.

Обединяващата концепция на изложбата е дело на Натали Хойос и Райналд Шумахер, които вече над десет години се занимават с изкуство от Източна Европа, както като куратори на колекцията на Дойче Телеком, така и в многобройни независими проекти с артисти и партньори от региона. Мисията за създаването на отворени пространства (на немски Freiraum) споделя и Гьоте-инстутут. Хойос и Шумахер бяха поканени да курират изложба в галерията на института, с която да създадат диалог между международни и български артисти.

 „Завър и Тенекиеният човек“ е изложба на интернационалния арт колектив Slavs and Tatars и едно от най-интересните нови имена на българското съвременно изкуство – Невена Екимова. Изхождайки от традицията на Балканския фолклор, те измислят въображаеми създания, с които да предадат „поука“ за реалния свят.

Картината на стената от Slavs and Tatars препраща към татарския държавник и учен Садри Максуди Арсал, който е сред водещите фигури след основаването на Турската република през 1928 г. Негова е и заслугата за засилване развитието на „националния“ турски език и идентичност, след като той предлага премахването на чужди арабски, персийски и османски влияния в езика и замяната им с турски еквиваленти или новосъздадени думи.

Комбинирането на това послание с работата на Невена Екимова пречупва контекста през закачливата призма на привидния комфорт и външната обвивка. В  действителност подобни тенденции за националистическо, идеологическо преустройство на националната идентичност са приятелски изглеждащо чудовище. Такива глобални концепции съблазнява с трогателното усещане за фалшив дом, но потискат малцинствата и елиминират многообразието и откритостта на модерното общество.

Актьорите в тази приказка са Тенекиеният човек без сърце като „лингвист“, който трансформира езика, за да формира новосъздадена национална идентичност, и самата националистическа идентичност като плюшено чудовище, което може добре да скрие опасната си, смъртоносна същност.

В крайна сметка „Завър и Тенекиеният човек“ е история с препратки към мистични създания и съвременни чудовища, както и към етиката, властта и националната идентичност на Балканите.

***

Невена Екимова работи в Габрово. Освен представянето на нейни творби и инсталации в изложби, тя създава интерактивни обстановки за деца и възрастни в сътрудничество с обществени институции.

Slavs and Tatars са колектив, работещ в полето на Изток от бившата Желязна завеса и на Запад от Китайската стена. Много от творбите им се занимават с езика и звученето на изговорените думи. Студиото им се намира в Берлин.

Изложбата „Завър и Тенекиеният човек“ ще се открие на 15-и декември в присъствието на кураторите Натали Хойос и Райналд Шумахер и на художничката Невена Екимова.

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на сайта на института и във Facebook.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук