Щастието не е приказка

Самостоятелна изложба на Ангелика Радева в ГАЛЕРИЯ СТРУКТУРА
8 декември – 18 декември 2021

Произведенията на Ангелика Радева са цветни, блестящи и динамични. Те подлагат на ултимативен тест възможностите на възприятията, като ги провокират с предизвикателен цвят и смела форма. Художничката не се съобразява с установените правила – творбите й могат да бъдат определени и като скулптури, и като живопис.

Картините-скулптури навлизат в пространството и го променят. Колоритът също е третиран по различен начин – единственият цвят използва силата си, за да отразява светлината. Всяка работа се променя в зависимост от ъгъла на осветление. При смяна на светлинния източник обемът изчезва. Остава само цветът, ограничен от размерите на рамката. Видимото става невидимото и обратното.

Обектите на Ангелика не са константни. Те се свързани с времето и се променят с него. Зрителят е подложен на непрекъсната провокация – във всеки един момент той е изкушен да проследява промените, които движението на светлината „нанася“ върху повърхността. Релефните картини са живи и динамични отражения на движещото се време. Те улавят и движението на зрителя; превръщат се в притегателни центрове на неговите избори и предпочитания. Взаимодействието е двупосочно.

Изборът на цветовете, предпочитаните линии, хармоничните обеми и отраженията създават приповдигнато настроение и освобождават позитивна енергия. Границите са преодолени и духът е пуснат на свобода.

За Ангелика Радева

Ангелика Радева завършва Национална Художествена Академия в София, специалност Живопис при проф. Андрей Даниел през 2014 г. Продължава обучението си в University of Hertfordshire във Великобритания, специалност Изящни изкуства. През 2011 г. печели конкурс London’s top Contemporary Fine Art students и прави изложба в Ковънт Гардън, Лондон в галерия 3Bedfordbury.

В България има самостоятелни изложби в: A+ gallery, 2014, Галерия за модерно изкуство, 2012, Национален Арт Форум – галерия за съвременно изкуство, 2009. Прави пърформанс-изложба Make me в Communication room по време на фестивала „Зона Култура“, 2014. Участва в общи изложби, сред които: „Внимание: Прясна боя“ в Софийска Градска Художествена Галерия, 2015, „Спектрофрения“, галерия София Прес, 2013.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук