Рисунки, стенопис и добавена реалност включва изложбата „Територии на доверие“ на Албена Баева – една от водещите български съвременни артистки, работещи в пресечната точка на изкуство, технология и наука.

Като част от програмата на тема изкуствен интелект на Гьоте-институт България, изложбата изследва темите за травмата, доверието и алтернативните бъдеща през фокуса на машините.

ТЕРИТОРИИ НА ДОВЕРИЕ
Изложба на Албена Баева
Част от проекта Trust Territories на Албена Баева и Наталия Фукс
10.06. – 02.07.2021
Откриване: 10.06., 18:00-20:00 ч.
Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София

Доверяваме ли се повече на машините

и дигиталните технологии след изминалата пандемична година, в която връзката ни с околния свят зависеше преди всичко от взаимодействието с интелигентните технологии? Можем ли да говорим за ново сътрудничество между машини и хора? Това са част от въпросите, поставени в изложбата „Територии на доверие“ на Албена Баева, която ще бъде открита на 10-ти юни в галерията и двора на Гьоте-институт България.

Изложбата е част от съвместния проект Trust Territories на Баева с руската кураторка и изкуствоведка Наталия Фукс и изследва темите за травмата, доверието и алтернативните бъдеща през фокуса на машините. Работите в тази изложба следват стил, познат от концептуалното изкуство от средата на миналия век, при който авторите създават инструкции за изпълняване на тяхното изкуство. Тук обаче инструкциите са създадени от изкуствен интелект, обучаван в оригинални произведения-инструкции от 1960-те години до днес. Показаните работи са резултат от сблъсъка на художествена автономност и машинен интелект, а централни теми са отдаването на контрол над крайния резултат и готовността да гласуваме доверие на технологията. Посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата не само в галерията, но и да я достъпят от двора на института през мобилните си устройства.

Освен със своята самостоятелна изложба, Албена Баева се включва в серията от проекти за изкуствен интелект на Гьоте-институт и като участничка в международната лаборатория EthicAI=Labs, която разглежда етическите въпроси, свързани с ИИ. Програмата за 2021 г. включва също така местната резиденция Generation A=Algorithm, която се провежда в сътрудничество със Sofia Tech Park.

За Албена Баева

Албена Баева | снимка: Rene Beekman

Албена Баева работи в пресечната точка на изкуство, технология и наука.

Нейните интерактивни инсталации за градски пространства и галерии използват машинно самообучение и изкуствен интелект, нови технологии, творческо програмиране и DIY практики.

Има две магистратури по „Реставрация“ и „Дигитални изкуства“ от Националната художествена академия в София. През 2019 г. печели наградата „Всичко е наред“ за нова работа на Български фонд за жените.

През 2011 г. печели международната награда за съвременно изкуство „Есл“ и специална покана от VIG. Тя е един от основателите на платформа за интердисциплинарни пърформанси Runabout project, на студиото за интерактивен дизайн „Реактив“ и на галерия „Галерия“. Нейни работи са показвани в музеи за съвременно изкуство „Есл“ (Австрия, 2011), „ЕММА“ (Финландия, 2013), Музей за съвременно изкуство Войводина (Сърбия, 2015 и 2019), в изложби и на фестивали за видео и пърформанс в Австрия, Америка, България, Германия, Дания, Италия, Кипър, Литва, Сърбия, Турция, Унгария, Украйна, Франция, Финландия и Швейцария.

За Наталия Фукс

Наталия Фукс е изследователка на нови медии, изкуствоведка и международна кураторка. Завършила е университета в Манчестър (MA Културен мениджмънт) и Дунавския университет (MA MediaArtHistories) в Австрия. През 2013 г. Наталия основава платформа за връзки с изкуството ARTYPICAL. Като кураторка на Политехническия музей Москва провежда изложбите Earth Lab (съвместно с Ars Electronica), On the Origin of the New в Музей за съвременно изкуство „Гараж“ и други, а в периода 2013-2016 ръководи интердисциплинарната програма Polytech.Science.Art. През 2016-2018 г. Наталия Фукс е кураторка и ръководителка на отдела за мултимедийно изкуство и заместник-директорка на Националния център за съвременни изкуства в Москва. Наталия преподава „История на медийното изкуство“ в Московския държавен университет (Катедра по световна история на изкуството). През 2018-2020 г. е кураторка и копродуцентка на Gamma фестивал. Тя е кураторка и копродуцентка на международни лаборатории за изкуство и технологии като Mutek AI Art Lab (2020). Работила е като съветничка на Barbican Center (Лондон) и кураторка на Футурологичния конгрес 2020 в Италия. В момента Наталия Фукс е директорка на Методологичния център за медийно изкуство в Москва и председателка на Комитета за изложби и събития в New Media Caucus в Чикаго, САЩ.

Територии на доверие

// кураторски текст към изложбата //

Новата изложба на Албена Баева изследва темите за травмата, доверието и алтернативните бъдеща през фокуса на машините. Работите в тази изложба следват стил, познат от концептуалното изкуство от средата на миналия век, при който авторите създават инструкции за изпълняване на тяхното изкуство. Тук обаче инструкциите са създадени от изкуствен интелект, обучаван в оригинални произведения-инструкциии от 1960-те години до днес. За „Територии на доверие“ Албена Баева изпълнява и интерпретира избрани инструкции под формата на рисунки, стенопис и добавена реалност. Показаните работи са резултат от сблъсъка на художествена автономност и машинен интелект, а отдаването на контрол над крайния резултат и готовността да гласуваш доверие на технологията са централни теми.

Изложбата е част от проекта на Албена Баева и руската кураторка и изкуствоведка Наталия Фукс. Когато Албена и Наталия се срещат по време на Mutek AI Art Lab в Монреал в началото на 2020 година, те откриват обща критична позиция и интерес към съвременното развитие на технологиите и на изкуствения интелект. През последната година двете работят заедно като творчески колектив като изследват исторически и нови произведения-инструкции. С материалите, които събират, Албена тренира езиковия алгоритъм GPT-2, който на свой ред създава нови произведения-инструкции.

Изкуството на инструкциите се появява през 1960-те години с работите на пионери като Джон Кейдж, Йоко Оно, Брус Науман и Сол Левит. Тази традиция продължават Марина Абрамович, Миранда Джули и други. Произведенията-инструкции представляват набор от инструкции, създадени от художника и изпълнявани от наблюдателя или изпълнителя. Инструкциите обикновено се възприемат като форма на контрол и рядко са виждани като средство за колаборация или грижа. Произведенията-инструкции се появяват в резултат на травмата от Втората световна война и могат да бъдат интерпретирани като лечебна техника на бурните 1960-те. В ежедневието инструкцията е упътване за дадена дейност, която да бъде извършена по правилния начин. Тя е средство да се избегнат грешките и да се осигури верния резултат. Произведенията-инструкции играят с темите за контрол и доверие. Те изискват от зрителя да се довери на художника, да се откаже от собствения си контрол и да се потопи в произведението. С този изискващ и контролиращ жест обаче произведенията ни помагат да си представим алтернативни подредби, начини на мислене и възприемане. Чрез радикалното прекрояване на понятията за нормално и приемливо, те ни помагат да открием нови структури, реалности, пространства и норми.

Човешкият контрол и манипулация са сред основните теми в изкуството през 1960-те години. Днес изпитваме нова загуба на доверие към властите, традиционните медии и науката. Изправени пред главоломното развитие на технологиите за машинно обучение и все по-широкото им навлизане в живота ни, мнозина се страхуват от възможните рискове. Липсата на контрол отново е един от основните проблеми – контрол над професионалното си бъдеще или справедливото разпределение на ресурси. Интересно е, че контролът и манипулацията, идващи с развитието на технологиите за наблюдение, рядко се възприемат като проблем в широката общественост въпреки рисковете, които носят за обществото като цяло и за отделния потребител.

Пандемията Ковид-19 извади на повърхността тема, която често е пренебрегвана – за човешката връзка с машините и технологиите. Императивът на физическото дистанциране ни принуди да използваме разнообразни дигитални решения. В условията на криза през изминалата година доходите ни, общуването ни с други хора и най-близките ни връзки зависеха от взаимодействието с интелигентните технологии. Може ли да говорим за ново сътрудничество между машините и хората? Доверяваме ли се повече на машините и дигиталните технологии?

Сега е добър момент да изследваме границите на подобни преживявания с технологията и нашето възможно ново доверие в нея. Изложбата „Територии на доверие“ на Албена Баева изгражда опитно поле, където зрителя може да направи бета-тест на своето ниво на доверие към изкуствения интелект.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук