Официална позиция на Гьоте-институт България във връзка с вандализираната арт инсталация на Станислав Беловски „Другите хора“ , продукция на глобалното креативно студио за социално въздействие Fine Acts и част от тяхната априлска Love Speech кампания срещу речта на омразата в България

Снимките са от инсталацията в нейния първоначален вид, защото автори и организатори вярват,
че посланието ѝ за толерантност не бива да бъде засенчвано от проявите на омраза.

В нощта на 26-ти срещу 27-ми април социално ангажираната инсталация „Другите хора“ на българския художник Станислав Беловски, посветена на темата за бежанците, в двора на Гьоте-институт България, беше вандализирана с националистически послания и призиви, насаждащи омраза.

Гьоте-институт България изразява категоричната си позиция срещу враждебната реч, националистическите и крайно десни идеи. Тази постъпка е не само осъдителна проява на омраза в сърцето на София, но и вандалски акт, резултатът от който е унищожаване на произведение на публичното изкуство. В основата на дейността и мисията на Гьоте-институт България е разпространението на демократичните ценности и идеите за свобода, равноправие и толерантност. Винаги сме били и ще продължаваме да бъдем готови да не приемаме и да се противопоставяме на разпространението на нетолерантността, омразата и агресията. Ще продължим да следваме мисията си и занапред – и с още повече убедебост ще засягаме значими социални и политически теми чрез средствата на изкуството.

Работата на Станислав Беловски представлява композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография и със своя категоричен стил тематизира речта на омразата към мигранти и бежанци, която често тръгва от целенасоченото отчуждаване и отричането на човешкото. Артистичната намеса е част от серия градски арт инсталации, акции и свободни за ползване илюстрации в София към проекта „Креативни кампании: иновациите в подкрепа на човешките права“ на Fine Acts, и се осъществява с подкрепата на Фонд Активни граждани България.

“Всички сме в една лодка, под едно небе,”

споделя артистът Станислав Беловски за актуалната си арт акция. В духа на тези думи напомняме, че в нашата лодка място ще намери всеки. Онова, за което няма място в нея са нетолерантността и омразата, оставащи без последици.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук