Излиза безплатна фотокнига с кауза – „Да се запознаем с „различните“ деца на България“. Изданието с автори Анна Йончева – основател на проекта „„Различните“ деца на България“, и Ваня Тодорова – председател на фондация „Можем заедно“, ще бъде официално представено на 24 април по време на тематичния Пролетен базар пред НДК, организиаран от инициативата „Да се запознаем“ с цел набиране на средства за следващия, по-голям тираж на безплатната книга.

В навечерието на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април – излиза специалното безплатно издание с кауза „Да се запознаем с „различните“ деца на България“. Цветната фотокнига е дело на основателя на проекта „„Различните“ деца на България“ Анна Йончева и Ваня Тодорова – председател на фондация „Можем заедно“, които обединяват усилия в дългосрочната и благородна кауза да помогнат на повече деца в училище да се запознаят с начина на живот и да изградят от малки разбиране и уважение към своите връстници със специфични потребности.

На 66 цветни страници авторките ни срещат с 35 слънчеви деца, диагностицирани с различни заболявания, сред които тумор на гръбначния стълб, синдром на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм, спинална мускулна атрофия, епилепсия, умствена изостаналост, слепота, глухота, спина бифида и други редки заболявания. Освен цветни фотографии на всяко от усмихнатите деца, книгата съдържа и общи, типични за описаните състояния характеристики, целящи единствено да помогнат на другите деца да ги разпознават. Всички описания са кратки и с чисто информативен характер, а за по-подробна и специализирана информация авторките съветват всеки желаещ да научи повече да се обърне към специалисти в областта.

Йончева и Тодорова вярват, че информираността и правилният подход по темата от страна на родители и учители са в основата на по-лесното и осъзнато приемане на „различните“ деца сред техните връстници още в ранна възраст. Затова двете дами поставят старта на кампанията си за повече информираност сред учениците чрез онлайн срещи и поетапно разпространение на безплатната фотокнига в училища из цялата страна.

Да се запознаем с „различните“ деца на България“ ще бъде официално представена на 24 април пред НДК – по време на специално организирания от екипа на „Да се запознаем“Пролетен базар с ръчно изработени аксесоари и сувенири, който има за цел да събере още средства за отпечатване на нов, по-голям тираж от безлатната фотокнига, за да може тя да достигне до още повече ученици в различни градове.

Успоредно с това, Йончева и Тодорва вече работят по изграждането на мрежа от координатори-доброволци в различни краища на страната, които да помогнат в разпространението на фотокнигата на местно ниво, предоставяйки я на проявилите интерес в съответния град или район.

Всеки, който желае да подкрепи каузата на екипа на „Да се запознаем“, може да го направи лично по време на Пролетния базар на 24 април пред НДК или да дари чрез Volontime – социалната мрежа за добри дела – онлайн платформа, която не удържа такси от направените дарения.

За дарения по банков път: IBAN: BG15FINV91501217270025, Фондация „Можем Заедно“, основание: Дарение за фотокнига „Да се запознаем“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук