Културна фондация А25 и дигитално списание за изкуства и култура Jasmin.bg ви „вмъкват“ Зад завесата на разнообразни изкуства и културни събития.

Съвместният проект ни позволява да надникнем в артистичния процес на творци от различни области; камерата ни ги следва с любопитство и уважение, а думата имат те – артистите и онези, които работят Зад завесата и на чиито труд, любов и отдаденост рядко ставаме свидетели преди премиерата…

„Това, което се случва тук не е подготовка за живота, то е вече е самият живот.“

Споделя проф. Даниела Колева, ръководител на катедра „История и теория на културата“ и преподавател по теория на културата, докато ни разказва за необичайното начало на културознанието в България. Така, съвсем „Зад завесата“ и от първо лице, научаваме повече за Центъра по културознание, възникнал като „констелация от учени хуманитари и преподаватели първа величина“, още в началото на 80-те година на 20 век – или десетина години преди Източноевропейската културология, и особено руската и тази в страните от бившия Съветски съюз, да се осъществи като преобразуване на катедрите по Исторически материализъм.

Проф. Даниела Колева пред камерата на Jasmin.bg

Думите ѝ за живота и случващото се в специалността придобиват още по-голяма плътност, когато проф. Владимир Градев, преподавател по теория на религиите, извънреден и пълномощен посланик на Република България при Светия престол във Ватикана, ни разказва за пътя си в специалността през годините, като за място „където действително искам да бъда“ и където желанията съвпадат с реалността. А панорамния изглед към реалността, който Културологията дава на своите възпитаници е особено ценен, тогава и днес, защото, по думите на проф. Градев:

„Ние ги учим нещата, които на пръв поглед ни се струват близки, да виждаме като раздалечени.

И, напротив, това, което е далечно, да успяваме да го приближим и да го сближим, т.е. да осъществяват едни неочаквани връзки, да мислят неконвенционално.“

Проф. Владимир Градев пред камерата на Jasmin.bg

На свой ред Ваня Еленкова, дългогодишен библиотекар и секретар на катедра „История и теория на културата“, а днес инспектор учебна дейност, ни помага да стъпим „на терен“, да се пренесем насред летните практики със студентите и да измерим

неравномерния – ту забързан, ту спокоен – пулс на културологичния живот.

Ваня Еленкова пред камерата на Jasmin.bg

Повод за размисли и разговор днес ни дава Специалност „Културология“ към Философския факултет на Софийския университет, отбелязваща своята 30-годишнина и 40 години от основаването на Центъра по културознание.

Зад завесата на специалност „Културология“

Видеото (със субтитри на английски) разказва повече:

За специалност „Културология“

Специалност „Културология” е открита като самостоятелна специалност през 1990 г. Дотогава, в продължение на няколко години, културологичното образование се поддържа от Центъра по културознание (самостоятелно звено при СУ „Св. Климент Охридски”) като специализация за студентите от Софийския университет, Художествената академия и НАТФИЗ.

Основният фокус на специалността е обучението по история и теория на културата, съчетано с обучението по приложно културознание. От 1990 г. досега специалността се утвърждава като престижна и интересна сред студентите и успешна в произвеждането на кадри за пазара на труда.

В момента образованието по културология включва три степени – бакалавърска, магистърска и докторска, даващи съответно професионалните квалификации: бакалавър по културология; образователно-квалификационна степен „магистър” (магистър по културна антропология; магистър по изкуства и съвременност; магистър по културология: мениджър и аниматор на културното наследство); образователна и научна степен „доктор”, научно направление „Социология, антропология и науки за културата”.

Магистърските програми в областта на изкуствата, културната антропология, културното наследство и медиите, историята на жените и пола  естествено допълват общото образование, което студентите получават в бакалавърската степен и ги ориентират към конкретни професионални области. Същевременно магистърските програми са насочени към студенти от други специалности, с което създават широк интердисциплинарен климат.

Досега дипломираните културолози са около 1500, а в момента 170 студенти се обучават в програмата. Преподавателите от катедрата са и изтъкнати български учени. Сред ръководителите на катедрата „История и теория на културата“ през годините са проф. Николай Генчев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Александър Кьосев, проф. Владимир Градев, доц. Георги Вълчев, а днес тази длъжност заема проф. Даниела Колева. Щатния преподавателски екип на специалността в момента е съставен от проф. Александър Кьосев, проф. Ивайло Дичев, проф. д.н. Иван Кабаков, проф. Иван Еленков, проф. Калин Янакиев, проф. Райна Гаврилова, проф. Цветелин Степанов, доц. Валентина Георгиева, доц. Георги Вълчев, гл. ас. Велислава Петрова, гл.ас. Вяра Калфина, гл.ас. Жана Дамянова-Асса, гл.ас.Галина Гончарова, гл. ас. Кирил Василев, гл. ас. Нели Стоянова Стоева, ас. Георги Казаков, Елка Кибарова, библиотекар на специалността.

Екип „Зад завесата“

Сценарист и режисьор: Марина Деливлаева
Оператор, звук и монтаж: Александър Деливлаев
Редактори на поредицата: Ина Дублекова и Кремена Христова

Досега в поредицата:

Поредицата „Зад завесата“ е част от проекта „А25 2.0“, който се реализира с финансовата подкрепа на „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“ на Национален фонд „Култура“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук