Културна фондация А25 и дигитално списание за изкуства и култура Jasmin.bg ви „вмъкват“ Зад завесата на разнообразни изкуства и културни събития.

Съвместният проект ни позволява да надникнем в артистичния процес на творци от различни области; камерата ни ги следва с любопитство и уважение, а думата имат те – артистите и онези, които работят Зад завесата и на чиито труд, любов и отдаденост рядко ставаме свидетели преди премиерата…

Пред камерата на Jasmin.bg, в поредицата Зад завесата, ангели размахват криле,
движени от екипа на MP-Studio – същият, който завихря необозримо мащабни визуални проекти

“Човек трябва да е умирал много пъти, за да рисува по този начин.

С право наричат Рембранд магьосник,” споделя в едно писмо Ван Гог. Дали е мечтаел да срещне художника, вдъхновил го да следва своя собствен артистичен път, вместо предначертания на проповедник?

Тази „среща“ се осъществява днес – от българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO – на добре обмислено, красиво обживяно и исторически предопределено място: построената през 1623 г. Нордеркерк или Северната църква, която Рембранд и Винсент ван Гог са посещавали, съответно през 17 и 19 в. 

“Винсент среща Рембранд: Неразказаната история” бе открита в Амстердам на 1 юли т.г. и му предстят 5 години ежедневни прожекции (освен в неделя, когато в действащата и днес църква има служба). Аудио-визуалното шоу, определено веднага като произведението на изкуството, е представено под формата на 3D мапинг проекция, която покрива цялата вътрешна площ на катедралата – всички стени, пода и тавана и по този начин, образува 360-градусово платно, на което е изрисувана историята на двама от художниците, оставили особено ярка следа в световната история на изкуството.

Произведението е изградено с помощта на оригиналните писма на Винсент ван Гог, изпращани до брат му Тео, в които той многократно споделя за вдъхновението, което му носят творбите на живелия два века и половина по-рано Рембранд. Тръгващо от думите и посветено на видните представителите на барока и постимпресионизма, то прераства в съвременна творба на визуалните изкуства, съчетала технологии като изкуствен интелект и machine learning, с визуални ефекти и дори алгоритми, създадени от екипа на студиото, специално за целта. А високата цел, която си поставят е:

„Да сме в тяхното време. Макар и по модерен начин…“

Зад завесата на „Винсент среща Рембранд“
с MP-Studio

Видеото (със субтитри на английски, както и на български за англоговорящите членове на екипа) разказва повече:

За MP-Studio

MP-STUDIO, основано през 2008 г., е високотехнологична компания, специализирана в 3D projection mapping и интерактивни визуални решения за събития. Компанията е пионер в бранша и се нарежда сред най-успешните в сферата, със своите над 400 проекта, реализирани в цял свят. Лаконично, се определят като:

Екип от иновативни и ентусиазирани артисти, разказвачи на истории, изобретатели и стратези, които стоят зад общата идея за създаване на изключителен продукт.

През 2020 г. компанията създаде първата в България платформа за организиране на виртуални събития, която дава на зрителите усещане за реална среда: MP Virtual Events. Интерактивната платформа позволява организиране на изцяло виртуални и хибридни събития и може да бъде перфектно допълнение към всяко събитие на живо.

Екип „Зад завесата“

Сценарист и режисьор: Марина Деливлаева
Оператор, звук и монтаж: Александър Деливлаев
Редактори на поредицата: Ина Дублекова и Кремена Христова

Досега в поредицата:

Поредицата „Зад завесата“ е част от проекта „А25 2.0“, който се реализира с финансовата подкрепа на „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“ на Национален фонд „Култура“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук