Новият, съвместен проект ни позволява да надникнем в артистичния процес на творци от различни области; камерата ни ги следва с любопитство и уважение, а думата имат те – артистите и онези, които работят Зад завесата и на чиито труд, любов и отдаденост рядко ставаме свидетели преди премиерата…

Културна фондация А25 и дигитално списание за изкуства и култура Jasmin.bg ви „вмъкват“ Зад завесата на разнообразни изкуства и културни събития.

Знаем ли, че животното което сме видели случайно е с по-малка популация в световен мащаб, отколкото броя на приятелите ни във фейсбук? 

Колко често виждаме изчезващия свят?

Какво ни казват непознатите далечни места, които разказват за преди и сега? Колко е различен светът за който мечтаем? Щастливи ли са най-доволните крокодили?

Независимо дали сме се замисляли над тези въпроси, или колко смущаващи ни се струват отговорите им, един артист ги „осветява“ по нов начин.

Макар да вярва, че „най-смисленото за времето в което живеем е да бъдем шумни по отношение на баланса човек-природа“ Елена Шопова подхожда деликатно и красиво с фрагментарния пътепис-инсталация „Сенки под лупа“.

Той съчетава любопитството ѝ към животни, непринудено видени в природата и сценографския похват на щриховане на изображение със светлина, чрез театрални гобуси.

„Осемте светлинни  инсталации, уголемяват сенките на животни и проблемни зони, на които се натъкнах по време на пътувания през последните две години. И кратко разказват за заплахи надвиснали над тях.“, споделя Елена Шопова. Ние пък я помолихме да ни разкаже за създаването им и за всичко онова, което като зрители, рядко вмъкващи се Зад завесата не виждаме.

Зад завесата – с Елена Шопова и „Сенки под лупа“

Видеото (със субтитри на английски в настройките) разказва повече:

За Елена Шопова

Елена Шопова завършва Сценография в Национална художествена академия – София през 2007 г. Две години по-късно завършва и магистърска програма „Дигитална сценография и анимация“ на специалност Сценография на НХА. Работи като сценограф и дизайнер на свободна практика.

На личния си сайт лаконично се представя като сценограф, костюмограф и автор на мултимедийни проекти за театрални, оперни и телевизионни постановки. Дори бегъл поглед над спектаклите и продукциите, които са имали щастието да превърне невъобразимото в пространство за театър и изкуство, разкриват Елена Шопова като талантлив, проникновен, чувствителен и отдаден автор. И пътешественик.

От 2007 г. работи с Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“. Сценограф е на емблематичните за българската сцена „Праехидно“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, „Нордост“ от Т. Букщайнер, „Въпреки че животът е кратък“ от Станислав Стратиев, „Ева Бехщайн“ от Гергана Димитрова, „История на обикновената лудост“ от Питър Зеленка, „Тунелната кула”, от Дон Дюйнс, „Момчето пред прозореца”, на филма за българския художник Иван Ненов, на риалити шоуто Сървайвър – Камбоджа и мн. др.

Екип „Зад завесата“

Сценарист и режисьор: Марина Деливлаева
Оператор, звук и монтаж: Александър Деливлаев
Редактори на поредицата: Ина Дублекова и Кремена Христова

Досега в поредицата:

Поредицата „Зад завесата“ е част от проекта „А25 2.0“, който се реализира с финансовата подкрепа на „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“ на Национален фонд „Култура“.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (25%)
  • забавна (25%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук