От 5 до 19 април на „Моста на влюбените“ до Националния дворец на културата  можете да се насладите на една различна и внуштелна по въздействиетот си  фотографска изложба „Жените на София“ – дело на фотографа Вихрен Георгиев, който е известен на широката публика със своя дигитален проект People of Sofia.  

Жените на София (снимка)

 „Жените на София“ на Моста на влюбените

Изложбата показва едно различно и красиво лице на София, затова се радваме, че получихме подкрепа от  Столична община. Зад каузата застанаха много наши приятели и партньори –  с гордост искаме да благодарим на  Български фонд за жените, РЕ БРАНД принт, издателство ФО, фондация „Книги и деца“, FOX book café, които повярваха в идеята, че красотата е толерантност.

В изложбата са включени 60 фотоса на жени, част от двуезичната книга „Жените на София/Women of Sofia“. Някои от снимките са специално направени за проекта, а друга част са снимани по улиците на града в последните 5 години. Фотографският проект представя жените на София в тяхната уникалност и различност, с тяхната смелост да устояват себе си.

Изложбата Жените на София – представя фотоси част от книжното издание на Жените на София. Целта на изложбата е да овласти жените и да разчупи стереотипите за външния вид и възможностите на жените.

Пет години след едноименната книга „Хората на София“, българският фотограф Вихрен Георгиев се завръща с вдъхновяващо продължение от света на People of Sofia, двуезично издание Жените на София.

Последната градска и непреднамерена хроника на града и неговите жители е посветена на жените и техните невидими истории, доловени в откровени погледи. Роденият в Бургас, но израснал в Русе фотограф излиза извън интернет границите на популярния си проект, за да предложи вдъхновяващо аналогово съзерцание в смирен, но много жив визуален разказ за ритъма на града и съкровения женски цвят на неговите героини.

„Жените на София“ съдържа многобройни по-стари и съвсем нови портрети от последните пет години, повече от половината от които не са публикувани в интернет страницата на People of Sofia, снимани са сравнително скоро, специално за проекта и се появяват за пръв път на страниците на тази книга. Запознаваме се и почитаме майки, работещи жени, красиви и стилни дами, жени на изкуството и такива с всевъзможни професии, които дефинират своя град и му придават чувствен, пълнокръвен и емоционален облик.

Вихрен Георгиев живее и работи в столицата. „Жените на София“ е втората му книга. Зад проекта застава младото и обещаващо Издателство ФО, а дизайнът  е дело на Ева Тенева – Зайков.

А ето какво казва за албума Георги Лозанов, експерт във фотографията и съвремения културологичен поглед върху темата.

“Как може да ви харесва да сте подобни, ще каже Жан-Пол Сартр на студентите, докато в един глас скандират не друго, а неговото име. Най-голямото откритие на днешната култура, струва ми се, е човешката стойност на различието – хората са ценни не с това, по което си приличат, а с това, по което се различават. И с толерантността към различията си. Книгата на Вихрен Георгиев, която държите в ръце – „Жените на София“ (част от по-големия му виртуален проект „Хората на София“), е майсторска фотографска реплика на този възглед. Майсторска, защото зад мамещата лекота на образите, преливащи от добро настроение, ярки цветове, естетизирани детайли, закачлива искреност…, фотографът, ненатрапчиво, но убедено, се ангажира с политическа защита на жената. Преведена на езика на думите, тя би звучала така: не на предразсъдъците, не на страховете, не на конфекцията, не на пропагандата, не на зависимостта, не на подчинението…

Вихрен Георгиев съчетава възможностите на „уличната фотография“, която среща случайно своите герои из града, с тези на „социалния портрет“, който разкрива професията и мястото им в обществото. Фотографът предлага на жените пред камерата си „хартиена сцена“, на която да изявят своята различност (по някой път и с кратка изповед), според това какви сами са решили да бъдат. Тази автономност на „женския аз“ създава една неочаквана платочна еротика на присъствието им и те в своите различия престават да са ти без-различни, независимо от етноса си, религията, възрастта, миналото, образованието, убежденията, таланта, лайфстайла…

Така накрая, когато затвориш и последната страница на книгата, лицата в нея, колкото и малко общо да имат помежду си, се оказва, че са се слели в едно лице – красивото лице на София. Защото за жената, погледната отвън, може и да е вярно, че „Красотата е симетрия“, но за жената, погледната отвътре, е вярно друго – „Красотата е толерантност“.

                                                                                                                       Георги Лозанов

Повечето ни читатели намират статията за плашеща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (25%)
  • забавна (25%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (25%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук