София Филм Фест Есен 2021 (плакат)

Юбилейният 25-и международен филмов фестивал София Филм Фест продължава и през златния месец септември. 2021 година ни постави нови предизвикателства, а стремежът на фестивалния екип е да направи възможна срещата с част от специалните гости, които пристигат лично в София, за да представят своите филмови творби и да се срещнат с българската публика.

Именно затова мотото на eсенното фестивално издание е

Срещни киното!

София Филм Фест Есен 2021
Акценти от програмата

Официалното откриване на специалното издание на 25-ия София Филм Фест е на 14 септември на територията наSofia Summer Fest с българската премиера на „Брайтън 4“ – най-новият филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили, който лично ще дойде в София, за да представят творбата. Български копродуценти на филма са Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест). Премиерата на „Брайтън 4“ беше тази година в Трайбека, където бе удостоен с три награди, между които и най-добър филм.

кадър от „Брайтън 4

Същата вечер ще бъдат връчени две специални награди на СФФ – на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, носител на наградата за най-добър филм от първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003 година, който пристига в София, за да представи най-новия си филм „Фрагменти от живота на една жена“, и на уважавания и обичан филмов критик Янко Терзиев, дългогодишен приятел на фестивала.

По време на есенното издание на 25-ия СФФ специална награда ще бъде връчена и на първия гост в историята на фестивала, американският режисьор Лех Ковалски, който също ще дойде лично в София, за да представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“.

* * *

Сред най-важните гости на есенното издание на СФФ е финландският майстор Мика Каурисмаки, който ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Ретроспектива с негови филми ще започне в Дома на киното от 10 септември, а по време на „финландския уикенд“ на фестивала (18-19 септември) публиката ще има възможност да се срещне с легендарния режисьор, с най-новия му филм „Една спокойна нощ“, както и с Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на великолепната Туве Янсон. Присъствието на финландските гости и ретроспективата на Мика Каурисмаки се реализират в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България.

* * *

Българската публика ще се срещне лично с още един носител на Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум –  прочутият румънски режисьор Кристи Пую, който ще изнесе майсторски клас в програмата на фестивала в Дома на киното. Неговото гостуване, както и възможността да връчим лично наградата за най-добър документален филм на режисьора Раду Чорничук, се осъществява в партньорство с Посолството на Румъния в Република България и Румънския културен институт.

Още един от наградените млади автори ще има удоволствието да получи лично своя приз в София – бразилската режисьорка Юли Жербасе пристига специално, за да представи своя филм „Розовият облак“ пред публиката у нас и да получи Голямата награда „София – Град на киното“, присъдена за най-добра творба в конкурсната програма за първи и втори филми.

* * *

Сред специалните гости на фестивала, благодарение на партньорството ни с Гьоте институт, е световноизвестният германски документалист – Андрес Файел. Представянето на негови филми в залата на Гьоте институт вече започна, а срещите с публиката, на които Андрес Файел ще представи филмите си „Бойс“ и „Екоцид“, са предвидени за 15 и 16 септември, във филмотечно кино „Одеон“.

* * *

През 2021 година имаме удоволствието именно в есенната програма на СФФ да бъде включена българската премиера на най-новия филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова – „Жените наистина плачат“, чиято световна премиера беше в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това бе представен с успех на фестивалите в Сараево и Карлови Вари. Прожекцията на филма като българска гала на фестивала ще бъде на 15 септември на територията на Sofia Summer Fest.

В есенната програма предвиждаме специални премиери и на български документални филми. Сред тях са най-новият филм на Светослав ОвчаровВторото освобождение“ (17 септември, кино Люмиер) и „Съдбата на скитника“ на Ана Китанова (23 септември, Дом на киното).

* * *

Теодор Ушев / снимка: Боряна Пандова

Президентът на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала, като лично ще представи селекция от свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „Сляпата Вайша“ (номиниран за Оскар) и „Физика на тъгата“. Предвидили сме негова среща с публиката в традиционното публично интервю „София – Град на киното“ в Дома на киното – денят е събота, 18 септември.

* * *

25-ият СФФ #ЕСЕН посреща още членове на различните журита на фестивала – руският режисьор Иля Хржановски ще представи лично на 16 септември своя провокативен проект „ДАУ“ и филма си „ДАУ. Наташа“; британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън (Балканско жури) лично ще представи филма си „Човекът с шапката“, а прочутият документалист Виталий Мански, който председателстваше документалния конкурс на 24-тия СФФ през 2020 година, ще дойде в София, за да представи лично най-новия си филм „Горбачов. Рай“. Актрисата Наташа Петрович, който също участваше в журито на Международния конкурс, ще представи заедно с режисьора Игор Иванов – Изи филма „Просто хора“ в премиерна за България прожекция, заедно с българските копродуценти от „Гала Филм“. Още два филма с участието на български копродуценти ще имат премиери през септември във фестивалната програма в кино „Люмиер“ – това са „Жив човек“ на Олег Новкович и „Пари“ на Сиамак Етеманти, копродукция на „Чучков Брадърс“. Вторият филм ще бъде представен лично и от неговия режисьор.

* * *

Сред специалните гости на фестивала, които ще представят последните си филми, са унгарската актриса и продуцент Оршоя Тьорок-Ийеш („Градът на съкровищата“ на Саболч Хайду), словашките режисьори Мартин Шулик („Мъжът със заешките уши“), Рудолф Бирман и Мариана Ченгел–Солчанска („Боклуци“), арменският режисьор Гарин Хованисян („Не съм сам“).

* * *

Филмовата палитра на есенното издание на фестивала допълват класически творби от специалните рубрики „25“ и „10“, сред които са филми на световноизвестни режисьори, носители на наградата на София, както и автори, представени за първи път в България в програмите на фестивала. Повечето от филмите ще бъдат съпроводени от специални видеообръщения от авторите им по случай юбилея на СФФ. Сред тях са и трите серии на дигитално възстановения „Мера споредь мера“, който ще бъде представен за първи път в София като един филм от неговия автор Георги Дюлгеров.

* * *

Фестивалът включва и премиерите на няколко книги: „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ на Гергана Дончева, специалното издание на „От камбанарията на вечността. Майстори на световното кино“ на Олга Маркова и сборникът „Актьорски откровения“, посветен на 75-годишнината на сп. „Кино“.

БИЛЕТ

И през есента на 2021 филмите ще са достъпни чрез една от най-известните консерви в света на киното – БИЛЕТ В КЕН на София Филм Фест. Ценителите ще имат възможност да попълнят своята колекция от кенове, а повече информация ще откриете на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 0800 18 110.

Следете подробностите за акценти на сайта на www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук